> Начало > Новини > Почетният консул на България в Демократична република Конго Теодора Игнатова предостави поредното дарени

Почетният консул на България в Демократична република Конго Теодора Игнатова предостави поредното дарение от храни за 550 души

19.05.2020

Почетният консул на България в Демократична република Конго Теодора Игнатова се срещна с кмета Николай Мелемов, за да предостави поредното дарение от хранителни продукти и дезинфектанти за крайно нуждаещи се хора от община Смолян. Помощта във връзка с пандемията от Covid-19   е  със съдействието и инициативата  на Българската национална гайдарска асоциация‘‘ и с финансовата подкрепа от Фонд "Обединени срещу COVD-19“, иницииран от Български дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолство на САЩ в България и Американска търговска камара в България, обясни почетният консул.
Закупена е храна, многократни предпазни средства и дезинфектанти за 250 домакинства. Около 550 човека ще се възползват от тази помощ. Всички тези продукти от първа необходимост ще бъдат раздадени на територията на община Смолян – селата Широка Лъка, Левочево, Бостина, Писаница, Хасовица, Соколовци и Кутела. Решихме, че е най-добре кметовете на населени места да преценят кои хора да подпомогнат, защото те познават техните нужди и затруднения , посочи госпожа Игнатова.
Кметът Мелемов благодари на почетния консул, че с организираното дарение помага на жители от община Смолян в този изключително труден момент, който настъпи за много хора вследствие на пандемията с короновируса и предприетите мерки против разпространяването й.
Фонд „Обединени срещу COVID-19“ е създаден за подпомагане на уязвими общности, засегнати от кризата с вируса COVID-19 в България. Фондът подкрепя дейности, насочени към първостепенни нужди, включително доставка на храни, лекарства, предпазни средства, ежедневна грижа, психологическа помощ и друг вид подкрепа, с които се цели оказване на помощ на най-уязвимите групи в обществото.
На срещата при кмета присъстваха председателят на Българската национална гайдарска асоциация Петър Янев, зам.-кметът Марин Захариев и директорът на РД „Социално подпомагане“ Петя Пампорова.
Припомняме, че Почетният консул на България в Демократична република Конго Теодора Игнатова дари 100 пакета храни за крайно нуждаещи се хора от община Смолян в навечерието на Великден.

Пресцентър на община Смолян