> Начало > Новини > Въвежда се вечерен час в цялата Смолянска област като дисциплиниращ ефект от страна на гражданите

Въвежда се вечерен час в цялата Смолянска област като дисциплиниращ ефект от страна на гражданите

19.03.2020

Вечерен час се въвежда на територията на област Смолян. Това решение бе взето днес от Областния съвет по сигурност. Забраната за излизане на граждани от домовете им ще важи от 22 до 6 часа. Надяваме се това да доведе до още по-дисциплиниращ ефект от страна на гражданите. Припомняме, че всеки завърнал се от чужбина след 18 март подлежи на 14-дневна задължителна карантина при домашни условия, съобщи областният управител Недялко Славов след заседанието на Областния кризисен щаб.
Заразеният с коронавирус смолянчанин е изолиран в къща в Смолян, която е под денонощна охрана. Заедно с него са двама негови съквартиранти. Храната за тях се осигурява от община Смолян и БЧК.
Смолянчанинът е на 40 години и е с психично заболяване. Той се е върнал от Англия на 13 март. Пътувал е със самолет и после с автобус до Смолян.
Подлежал е на доброволна карантина, която обаче не е била спазена. Първоначално е бил при приятели на един адрес в областния град, а по-късно наема жилище на друг заедно с двама съквартиранти. Хазяинът е от Смилян и също е под домашна карантина.
Мъжът е маргинализирано лице, от рискова група. Към момента няма изявени признаци на заболяването, като това е наложило мъжът и двамата му съквартиранти да бъдат изолирани в къщата, в която живеят под наем. Осигурена е денонощна охрана, лицата се наблюдават от лекари и психиатър.
Проби от петима контактували със заразения с коронавирус са изпратени в лаборатория, както и от двама медици, които са взели пробата на 40-годишния мъж. Издирват се още лица, които са били в контакт с него. Проби на десет служители на Паспортната служба в Смолян предстоят да бъдат изпратени за изследвания.
Всички имали контакт с мъжа могат да се обърнат към денонощния телефон на РЗИ 0884495765.

Пресцентър на община Смолян