> Начало > Новини > Общинският съвет прие Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета в община Смолян

Общинският съвет прие Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета в община Смолян

27.02.2020

Общинският съвет прие проект на Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Смолян и План за действие за периода 2019 - 2024 г. Вносителят и кмет на Смолян Николай Мелемов заяви, че е приета националната Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета и уточни, че въз основа на нея е изготвена програма и в Смолян, но е необходимо в този процес да се ангажира и обществото.
Целите на програмата са масова кастрация, контрол върху регистрация на домашните кучета и насърчаване на тяхната кастрация, изграждане на приют за настаняване на безстопанствените кучета и контрол върху развъдниците, търговците на кучетата, пазарите на животни, зоомагазини и собствениците на кучета, разясни Мелемов. Той допълни, че очакваните резултати след приемането на програмата са намаляване броя на безстопанствените животни , намаляване на рисковете от разпространение на заболявания, пренасяни от безстопанствени кучета и повишаване на информираността, отговорността и активността на гражданите при отглеждане на кучета.
 

Пресцентър на община Смолян