> Начало > Новини > ТАЗИ ГОДИНА ПЕСПОНЕДЕЛНИК ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 1 МАРТ В ШИРОКА ЛЪКА

ТАЗИ ГОДИНА ПЕСПОНЕДЕЛНИК ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 1 МАРТ В ШИРОКА ЛЪКА

17.02.2020

Традиционният кукерски празник Песпонеделник тази година ще се проведе на 1 март , като проявите ще започнат още от 27 февруари. Част от тях са посветени на националния ни празник-3 март. Песпонеделник се провежда в Широка лъка. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар, припомни кметът на селото Васил Седянков.
Проявите стартират на 27 февруари от 14.00 часа, когато ще бъде открита в читалището изложба от детски рисунки „Кукери“. На 28 февруари от 18,30 часа отново в читалище „Екзарх Стефан“ ще се състои празнична програма, посветена на 3 март. В нея ще участват деца от ЦДГ „Детелина“, ученици от ОУ, НУФИ и самодеен състав при читалището, който ще представи пиесата „Прошка“.
Традиционният концерт на възпитаниците на НУФИ „Широка лъка“ ще се проведе на 29 февруари от 18,30 часа в училището.
На 3 март от 11.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметниците на героите.
Маскарадните игри започват в 11.00 часа на 1 март. Досега заявки са потвърдили пет кукерски състави, начело с песъците от Широка лъка.
Седянков каза още, че хотелите и къщите за гости в селото и околните населени места са пълни с туристи за Песпонеделник. През годините гостите на празника са между 2000 и 4000 души. След като се насладят на дефилето на кукерите, гостите ще могат да извият кръшни хора по време на народното веселие с Виевската фолк група, посочи Седянков.
Движението за МПС ще бъде спряно в селото на 1 март от 11 до 12,30 часа.
Организатори на Песпонеделник са : община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.

Пресцентър на община Смолян