> Начало > Новини > Зам.-кметът инж.Цекова за снегопочистването : „Обидите към нас не бяха основателни, не се прави разлика м

Зам.-кметът инж.Цекова за снегопочистването : „Обидите към нас не бяха основателни, не се прави разлика между републиканска и общинска пътна мрежа

07.02.2020

На днешната пресконференция, която даде кметът Николай Мелемов, ресорният му заместник инж. Мариана Цекова коментира обстановката със снегопочистването. Тя разясни организацията на работа на фирмата и неоснователните обиди отправени към община Смолян. Ето какво каза преди медиите инж. Цекова.

„Преди да започне да вали сняг бяха обработени голяма част от улиците с химия, особено тези, които са от първия етап на почистване. Много въпроси ми бяха задавани от граждани какви са тия белички топченца, които са по улицата. Това е химията. Тя е нещо, което гражданите не могат да видят всеки път. Вечерта преди да започнат валежите от снега улиците бяха обработени през нощта. Тази обработка започва по организация на фирмата през нощта в зависимост от температурата и от състоянието.
Много бяха обидите отправени към нас неоснователно. Много Ви моля, бъдете така добри да знаете кое е републиканска и кое е общинска пътна мрежа.
Фирмата, която обработва в момента улиците в град Смолян ги е разделила на три участъка – Смолян, Райково и Устово. Те са с отделни технически ръководители, които денонощно се сменят и наблюдават тези процеси. Дежурните в общината знаят във всеки един момент на определената улица на кой техник да се обадят, за да получат адекватна услуга гражданите.
В малките улички, там където са много тесни и не са изпълнени съгласно ЗУТ не са разкрити така, както са по-проект. Няма как тежките машини всички да влязат вътре, защото най-малкото, което е биха нарушили пътните платна.
Снимките, които виждахме, оценките, които получихме, да всеки има право на това нещо, но няма как да кажат къде са на кмета тия 100 машини. Кметът лично и персонално и ние като негов екип, нямаме сто машини. Ние сме подписали договор за бройки машини, които ще чистят града. Тези 100 машини са думи на АПИ.
Нашите машини са съвсем други по брой. За различните населени места, те са различни. Машините дори работеха против наредбата, която е и за републиканската пътна мрежа в зависимост от класа път или класа улица.
Снегопочистването трябва да се извършва след спиране на снеговалежите. Мисля, че видяхте главните улици от първия етап, не са спирали машините да работят през цялото време, за да има удобство за гражданите. Почистени са и тротоарите. По стръмните участъци имаше хора, които не повярваха на химията и се наложи опесъчаване, защото явно хората още не могат да приемат обработката с химия“, каза в заключение зам.-кметът.

Пресцентър на община Смолян