> Начало > Новини > ПРАЗНИКЪТ БОГОЯВЛЕНИЕ БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН ТЪРЖЕСТВЕНО В СМОЛЯН

ПРАЗНИКЪТ БОГОЯВЛЕНИЕ БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН ТЪРЖЕСТВЕНО В СМОЛЯН

06.01.2020

Празникът на Кръщението Господне беше отбелязан тържествено в Смолян. Света Божествена Василиева литургия за Йордановден отслужи в храм "Свети Висарион Смоленски" архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в съслужение със свещеници . След това пред храма Негово Високо Преподобие извърши Велик Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойното знаме на 101–ви Алпийски полк. Архимандрит Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни. Светата православна църква чества празника на Кръщението Господне и явяването в пълнота на Триединнния Бог. Това е велико знаменателно събитие в историята на човечеството, защото поставя началото на обществената проповед на нашия спасител Господ Иисус Христос, подчерта още в словото си архимандрит Висарион.
Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение. Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Градоначалникът припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни.
След това с литийно шествие всички се оправиха към моста на река Черна при АРЗ, където архимандрит Висарион хвърли кръста. В ледените води нагазиха 3 смелчаци, а Разпятието извади от реката 28-годишният Васил Буков, който е военнослужещ  в 101 Алпийски полк в Смолян . Той пожела здраве на всички.
В отбелязването на Богоявление взеха участие областният управител Недялко Славов, секретарят на община Смолян Момчил Николов,председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, общински съветници, командирът на 101 Алпийски полк полковник Димитър Кацаров и много граждани.
Във всички храмове на Смолянска духовна околия беше отбелязан Йордановден.

Пресцентър на община Смолян