> Начало > Новини > Тържествени събития в Смолян във връзка с официалното ознаменуване на 100 годишнината от рождението на

Тържествени събития в Смолян във връзка с официалното ознаменуване на 100 годишнината от рождението на Николай Хайтов

29.10.2019

„Творчески щрихи“ - 100 години от рождението на писателя Николай Хайтов“
Изложбата, посветена на 100 годишнината на писателя Николай Хайтов, е съвременен прочит на неговото творчество от младите творци – студентите на Националната художествена академия и учениците на Националното училище по изящни изкуства в София. След конкурс за корица и илюстрации на Фондация Памет в НУИИ“Илия Петров“ през 2014г., беше определена победителката , ученичката от 12 клас Люба Дашинова и през 2017г., беше издадено юбилейно издание с нейните рисунки, по повод 50 години от написването на разказите.
„Дърворезбени приказки“ по книгата "Диви разкази" на учениците от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ -.Варна, е част от света на Хайтов, такъв, какъвто го виждат днес младите творци в своите резбовани приказки. Фондация „Памет“ съвместно с гимназията, организираха конкурс и 6 месеца учениците от гимназията резбоваха своите представи и усещане за разказите. През февруари 2019, в годината на 100 годишнината от рождението на писателя, нарочно жури излъчи тримата победители и връчи диплом на участниците.

„Светът на Хайтов“ - документална фото изложба от личния архив на писателя, изготвена съвместно с фотографа Иво Хаджимишев. Едно от любимите занимания на Николай Хайтов, бяха архивните снимки, събирани през неговите обиколки на любимата Родопа планина и митарстванията като лесовъд, главен редактор на сп.“Родопи“ и писател, краевед, историограф, публицист и кинематографист. Вглеждайки се в лицата на фотографираните главно родопчани, в облеклото и излъчваното достойнството от тези снимки, Хайтов открива в много от тях прототипи на герои от разказите си, като това е документирано саморъчно от него на гърба на снимките. Тези негови бележки, бяха за съставителите на изложбата достатъчен фактологически знак, за да се пристъпи и към нейното реализиране. Героите на Хайтов, обикновенните селяни, горски работници, секачи, живеещи в суровата и не лека действителност на любимата планина, бяха възродени и претворени в неговите знаменити разкази. Чепати, ръбати, в потури с гугла или чалма на главата, те намериха своето безсмъртно място в националната ни литературата.

„Хайтов в българското кино“ - ретроспективно представяне на филмите по сценарии на Николай Хайтов. Документалната фото изложба на Фондация „Памет“, направена съвместно с Българска национална филмотека, отразява работния процес при създаване на филмите, работата на снимачната площадка, екипите от големите творци на българското кино, които са представени в работните фотографии. Методи Андонов, Едуард Захариев, Милен Николов, Георги Дюлгеров, операторите Димо Коларов, Радослав Спасов, Ивайло Тренчев, Крум Крумов...имена на майстори в киното и творци от голяма велична. Изложбата е и паметен знак към всички тях – режисьори, оператори, актьори и прекрасни български актриси, сътворители едни от най красивите филми на българското кино през втората половина на ХХ век. Вярна е приказката на писателя Хайтов от устата на неговия герой от „Мъжки времена“ - „Едно е да искаш, друго е да можеш, а пък е трето и четвърто да го направиш!“. Тази изложба онагледява само малка част от книгата му „Диви разкази“ - шедьовър в късия разказ и българската литература, които разкази продължават да се претворяват и играят в българския театър и кино.

„Храмът на словото“ - част от Проекта на Фондация „ПАМЕТ” по програмата на „Пловдив 2019- Европейска столица на културата“. Мултимедия онагледяваща величавия по своя замисъл акт на българския княз Борис І Покръстител, с приемане на християнството като православна вяра на българи и славяни. Велик държавник, създал условия и привлякъл просветените и мъдри мъже на епохата, светите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум , Ангеларий, Горазд и Сава, за създаване на свой собствен език и писменост, словославеща Бога и утвърждаваща българската държавност в една народност – българската. Послание за съхранинето, развитието и разпространението сред славянските народи на българската азбука и словестност през вековете в прослава на българския народ.