> Начало > Новини > СМОЛЯН СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД САМОЖЕРТВАТА И ПОДВИГА НА ГЕРОИТЕ НА ЗАВЕТНИЯ ВРЪХ СРЕДНОГОРЕЦ

СМОЛЯН СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД САМОЖЕРТВАТА И ПОДВИГА НА ГЕРОИТЕ НА ЗАВЕТНИЯ ВРЪХ СРЕДНОГОРЕЦ

21.10.2019

Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на този връх , 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина. Преклонението пред подвига на героите започна с химна на България. Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Иван Марински. Слово за епичните сражения и величавата битка, довела до така жадуваната свобода за населението, както и исторически данни и спомени от дневника на полк.Серафимов произнесе директорът на Историческия музей „Стою Шишков“ Валентина Василева. Тя припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец . „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”. С тези думи той остава в сърцата на родопчани.
„Оттук преди 107 години преминаха в своя освободителен поход по време на Балканската война подразделение на славния 21 пехотен Средногорски полк воден от безстрашния си командир полк. Владимир Серафимов. Със славата на Родопската Шипка този ден става празник за родопчани и официален празник на община Смолян. През 1912 г радостта от влизането на българските войски в родопските селища е неописуема, защото освобождението на този край от вековното иго идва. Тържествен е камбанния звън, молитвите на благодарност за дошлото избавление изречени по време на тържествените Литургии и молебени са от цяло сърце и душа. Сълзи пълнят очите на мало и голямо, защото е дошла свободата. Звездният час в бойния път на 21 пехотен Средногорски полк по време на Балканската война и живота на неговия командир полк. Владимир Серафимов остава тук край височините на родопския връх Кавгаджик в героичните сражения на 19, 20 и 21 октомври 1912 г. Този връх остава върху географската карта на България с името на полка-герой Средногорец, а в сърцата на признателните родопчани като Родопската Шипка“, разказа Василева.
В словото си тя посочи още, че на 21 октомври 1912 г. полк. Серафимов изсича със собствената си сабя знака на свободата върху сърцето на Родопа. Този знак грее високо в родното небе, осветява миналото и завещава бъдещето. Родопската шипка днес се издига красива като спомен и чиста като олтар, образът й е велик и в същото време поразително скромен. Той напомня на живите, че най-светлите мисли, съхранени от времето са мислите за родината.
За да се поклонят пред подвига на героите дойдоха депутатите д-р Красимир Събев и Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, вр.и.д. кмет на Смолян инж.Мариана Цекова, секретарят Момчил Николов, шефове на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици. Всички те, в знак на признателност към героите, поднесоха венци и цветя пред паметника- костница.
Днес е кулминацията на честванията по повод 107 години от Освобождението на Родопите и Балканската война. Днес Смолян празнува!
Празникът на Смолян ще продължи от 17.30 часа на Новия център в Смолян, когато ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на полк. Владимир Серафимов. От 18.00 часа в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ ще се проведе Надпяване в музея: Гласът на България Атанас Кателиев и гласовете на НУФИ „Широка лъка“. От 19.30 часа на Новия център на бул. „България“ ще има тържествена заря-проверка по повод 107 години от Освобождението на Родопите.

Пресцентър на община Смолян