> Начало > Новини > ПОЗДРАВЛЕНИЕ

ПОЗДРАВЛЕНИЕ

20.10.2019

 

 

 

 

 

 

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,


Тази година отбелязваме 107 години от Балканската война – война освободителна и правдива, водена от свят идеал и с една цел – освобождение на българите под чужд гнет и обединение на Отечеството ни.
За сто и седми път честваме и Родопската свобода, дошла с успешното настъпление на българската армия и победоносната битка на връх Кавгаджик, наречен днес Средногорец или „Родопската Шипка”.
Съдбоносните боеве на 19, 20 и 21 октомври 1912 година, в които войните от 21-ви пехотен Средногорски полк, 9-ти пехотен Пловдивски полк, пограничните роти от състава на Родопския отряд и присъединените към тях местни доброволчески чети отблъскват врага, решават съдбата на Родопите като я присъединяват към Майка България!
На върха остават завинаги 96 български войни, пред чийто подвиг се прекланяме.
Поклон и пред пълководския талант на полк. Владимир Серафимов – освободителят на Родопите, олицетворение на бойния дух на Българската армия. Не са забравени думите му: „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител!”
В тържествените празнични дни, когато със синовна почит и вълнение си спомняме делата и победите на нашите предци, жертвоготовната им любов към Отечеството и подвига им, извършен единствено в името на България, е редно да се запитаме доколко сме техни достойни наследници, какво още да направим, за да съхраним и предадем техните идеали на децата си. Нека с достойнство и толерантност обединим стремежите си за просперитет на държавата ни и да работим за успешното бъдеще на Родопския край.


Честита 107-ма годишнина от Освобождението на Родопите!


Честит празник на Община Смолян!

Инж. МАРИАНА ЦЕКОВА
вр.и.д. КМЕТ НА ОБЩИНА СМОЛЯН