> Начало > Новини > Традиционният турнир по вдигане на тежести в памет на Величко Чолаков ще се проведе на 14 септември в Смо

Традиционният турнир по вдигане на тежести в памет на Величко Чолаков ще се проведе на 14 септември в Смолян

09.09.2019

Традиционният турнир по вдигане на тежести в памет на Величко Чолаков ще се проведе на 14 септември т.г. в Спортната зала в областния град, която носи името на Шампиона. Спортното събитие е под патронажа на кмета Николай Мелемов и е с начален част 14.00 ч. В надпреварата ще участват отбори с деца до 13 години и кадети до 15 г. от Русе, Варна, Бургас, Хасково, Сопот, Асеновград и Смолян. Организатори са община Смолян и Спортен клуб по вдигане на тежести „ Родопа-Смолян”.
На 20 август т.г. се навършиха две години от кончината на единствения български щангист с медал от олимпийските игри в Атина през 2004 г. в категория над 105 кг.
В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украйна. След края на състезателната си кариера Величко  става треньор в клуба по вдигане на тежести в областния град.
Почетният гражданин на Смолян десетки пъти ни изправяше горди от огромната сила, мощ и упоритост, с които постигаше успехи в спорта и живота. Величко Чолаков остана пример за всички, които се посветиха на този най-български спорт – вдигането на тежести, пример за всички, които ще поемат по неговия път на състезател и треньор. Той ще остане завинаги в сърцето на хората от Родопите.

Пресцентър на община Смолян