> Начало > Новини > Николай Мелемов: Следващият нов програмен период ще е предизвикателство за всички бенефициенти

Николай Мелемов: Следващият нов програмен период ще е предизвикателство за всички бенефициенти

26.07.2019

Следващият програмен период с новия подход ще е предизвикателство за всички бенефициенти. Той ще бъде изпитание, защото интегрираният подход предизвиква и бизнеса, и държавните институции, и общините да работят заедно. Това заяви кметът на Смолян Николай Мелемов, който присъства на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, посветен на новия подход за регионална политика след 2020 г.

 

Във форума участваха вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, а председателстващ бе областният управител Недялко Славов.
По думите на Мелемов в Смолянска област е постигнато взаимодействие между държавни институции, местна власт и бизнес. „Въпросът е сега в реализацията на новите проекти да бъдем заедно, да бъдат съгласувани между всички нас, за да може ефектът и добавената стойност за нашите населени места да бъде значим. Това е началото на обсъждането, но ако си свършим добре работата сега, това ще е залог за добра реализация в бъдеще“, допълни кметът на Смолян.
Според него тази среща е изключително важна, защото вече всички са убедени в ефекта от реализацията на европейските средства.
Вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова очертаха предизвикателствата в следващия програмен период на европейското финансиране.
„Иска ми се да не говорим само за европейско финансиране, ще го има и след 2020 г. А и по обем значително по-високо – 26-27 млрд. лева. Почти с 8-10 млрд. по-голямо от това, което ползваме сега. По-големият обем пари означава повече възможности и повече отговорности. Трябва да престанем да мислим отделни политики за европейски пари, отделни за общински бюджети. Трябва да имаме политики, които гоним и проблеми, които решаваме. На второ място е с какви пари ще бъдат решавани“, посочи Дончев.
Според него трябва да се смени гамата инвестиции. „Имаме десетгодишен опит, инвестирайки в обичайната инфраструктура от всякакъв тип – тръби, пътища , публични сгради, друга транспортна инфраструктура. Далеч не сме решили всички проблеми, но ако сравните ситуацията от сега и преди 10 години, даже имаме и натрупване. Българските общини в основната си централната градска част изглеждат по друг начин“, допълни вицепремиерът.
По думите му са нужни нов тип инвестиции, където е приложимо изграждане на иновационна инфраструктура – центрове за трансфер на технологии, центрове за върхови постижения, лабораторно оборудване, което да се ползва от учени и специалисти и да е полезно на всички предприятия, които работят на дадена територия.
Той бе категоричен, че трябва да променим мащабите на мислене, за да стигнем и до мащабите на инвестиции.
„В рамките на съществуващата институционална структура трябва да намерим решение да се отпуши възможността да се правят проекти на надобщинско ниво. Една индустриална зона няма как да бъде заключена само в рамките на една община. Тя ще има въздействие върху 2 до 5 общини. За иновационна инфраструктура трябва да се работи даже на надобластно ниво. И това ни е голямата задача. Аз съм убеден, че с грижа и с ваша помощ ще направим правилата и процедурите така, че да има нормална чувствителност и да позволят да бъдат финансирани най-добрите, най-смислените инвестиции на надобщинско ниво. Преди това трябва да протекат процеси, където тези, които ще реализират проектите, трябва да са дефинирани и проблемът е целта. Тя не може да се спуска от София. Не е редно.“, каза вицепремиерът.
Съветът му към всички институции, които ръководят проекти, е да се учат от опита на другите страни, които са минали по-рано по нашия път.
„Има страни, в които като се прави ново градоустройствено мероприятие - улица, кръстовище, парк, задължително се прави триизмерен модел, който може да се огледа отвсякъде. Задължително се носи и се показва на хората, които ще бъдат пряко засегнати от това мероприятие“, каза Томислав Дончев.
По думите на зам.-министър Деница Николова днес се поставят фрагментите за това Южният централен район да поеме нови функции .
„Ще разчитаме на Южния централен район много за формиране на регионалната политика, защото този район има най-активна роля в това да комбинира различните заинтересовани страни в проекти, които са осъществявани в партньорство“, отбеляза Николова.
Тя посочи, че регионалното ниво занапред ще е със съществен принос за националните политики. И допълни, че трябва да се измисли начин, по който може да бъде укрепено регионалното ниво в процеса на изпълнение на бъдещи проекти, финансирани от ЕС.
„И при правилно прилагане на такъв модел, ще достигнем етап, че принос може да има държавният бюджет, както и всички останали финансови източници“, добави зам.-министърът.
След заседанието тя и кметският екип прерязаха лентата на улица „Зорница“ в Смолян след реконструкция и рехабилитация по ОП „Региони в растеж“.