> Начало > Новини > Кметът Мелемов откри Третия национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров” и поздрави сера

Кметът Мелемов откри Третия национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров” и поздрави серафимовци с празника на селото

29.06.2019

Кметът Николай Мелемов откри Третия национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров” в с. Полк. Серафимово, чието начало постави преди три години.
„Щастлив съм да открия третото издание на фестивала, както и да поздравя всички присъстващи с празника Петровден на родолюбивото село. Гордея се, че това е и моето родно място и тук съм роден.Пожелавам ви много приятни емоции, усмивки и да останат хубави спомени. Нека да отворим сърцата и душите си за красотите на Полк. Серафимово и нашия фолклор Пожелавам на всички участници във вече традиционния фестивал успех, награди и догодина пак да сме тук. Ние трябва да пазим традициите и да ги предаваме на следващите поколения и затова благодаря на всички участници за това което правят”, каза в приветствието си градоначалникът и откри фестивала.
Кметът на селото Христо Мусорлиев също поздрави участниците и гостите. Той посочи, че серафимовци са били винаги хора с буден, горд и родолюбив дух и истински продължители на безсмъртното дело на полк.Владимир Серафимов и воините от 21 Средногорски полк, които донесоха на щикове родопската свобода. Той благодари на Мелемов за организацията по провеждането на фестивала.
Отец Димитър Одаджиев отслужи панихида в памет на загиналите за свободата на Родопите.
Във фестивала участват 90 индивидуални изпълнители от цялата страна. Над 600 участници ще огласят Родопа планина и за пореден път ще докажат, че родният фолклор е жив. Жури с председател Мария Бебелекова ще оценява участниците. След като приключи фестивала ще бъдат раздадени награди и плакети от кмета на община Смолян Николай Мелемов.
На откриването присъстваха още Момчил Николов от областната администрация, кметът на гръцкото село Селино- Йоргус, общински съветници и др.
Организатори на фестивала са Община Смолян, кметството и НЧ „Отец Паисий-1926“ – с. Полковник Серафимово.
Георги Чилингиров е първият родопски народен певец, който започва да пее и популяризира родопските народни песни още от далечната 1948 година. Той е първият, направил записи на родопски песни в БНР. Десетилетия по-късно се появяват и негови следовници като Веселин Джигов, Младен Койнаров, Николай Славеев и др. Георги Чилингиров реализира многобройни турнета в страната и чужбина с над 4 000 концерта, посветени на родопската песен.
Целта на фолклорния конкурс е да се покаже и популяризира песенното наследство на Георги Чилингиров, възможностите на съвременните изпълнители на български народни песни, развитието на традиционния роден фолклор, да подтиква към издирване, съхраняване, популяризиране и разпространение на фолклора, да подпомага развитието на художествено-творческата дейност, да възпитава любов към националните бит, традиции и култура.
Конкурсът се провежда днес и утре.

Пресцентър на община Смолян