> Начало > Новини > Възнесение Господне събра стотици в местността Варадил и църквата в Смилян, която чества храмов празник

Възнесение Господне събра стотици в местността Варадил и църквата в Смилян, която чества храмов празник

06.06.2019

По традиция родопчани се стекоха в местността Варадил край Смолян, за да отбележат големия християнски празник „Възнесение Господне” . Празнична св.Литургия в параклиса „Св.Спас” отслужи архимандрит Висарион в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Живко Желев.
Потокът от хора дошли да се помолят и да запалят свещ не стихваше. Архимандрит Висарион отслужи водосвет и молебен за здравето и благоденствието на всички дарители и шофьори и благослови курбана.
Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите с големия християнски празник. Пожела им да са живи и здрави, безаварийно пътуване и да бъдете закриляни и пазени от Спасителя Господ Иисус Христос.
На празника присъстваха и зам.- областните управители Владимир Гърбелов, Адриан Петров, общински съветници и др.
За доброто настроение на празнуващите имаше и музикална програма, в която участваха оркестър „Момчиловци” и читалище „Орфееви гори” –кв.Райково.
Параклисът е основан през 1637 г. и е оцелявал при всякакви бури, несгоди и гонения. Присъстващите благодариха на Георги Миховски и всички дарители, които не жалят сили и средства, за облагородяването на това свято място. Параклисът е построен през 1937 г. със средства на големия райковски родолюбец д-р Никола Герджиков. През 1990 г. инициативен комитет започва възстановяването и разширяването му.
Потокът от хора не прекъсва през целия ден.
Кметът Мелемов уважи и храмовия празник на църквата в с.Смилян „Възнесение Господне”.


Пресцентър на община Смолян