> Начало > Новини > СТОТИЦИ УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ, ДЕЦА И ГРАЖДАНИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ПРАЗНИЧНОТО ШЕСТВИЕ ЗА 24 МАЙ

СТОТИЦИ УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ, ДЕЦА И ГРАЖДАНИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ПРАЗНИЧНОТО ШЕСТВИЕ ЗА 24 МАЙ

24.05.2019

С внушително празнично шествие и тази година в Смолян започна честването на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В него включиха стотици ученици, учители, деца от детските градини и граждани. Шествието беше предвождано от Общинския духов оркестър под звуците на химна „Върви ,народе възродени“ и продължи до Амфитеатъра на Новия център в града. В шествието участва и Трети ученически гвардейския отряд.
В шествието се включиха кметът Николай Мелемов, депутатът д-р Даниела Дариткова, зам.-областният управител Владимир Гърбелов, секретарят на общината Момчил Николов, началникът на РУО Мария Семерджиева , общински съветници, представители на различни институции и много граждани. Всички те носеха български трибагреници, цветя и знамена с лика на Кирил и Методий.
Кметът Мелемов поздрави всички ученици, учители, просветни дейци и граждани на Смолян и общината по случай 24 май .
„За мен е огромна привилегия и чест да ви поздравя с най-българския празник. През вековете България единствено е просъществувала, защото сме запазили нашата идентичност.А без култура и писменост това бе невъзможно. От името на цялата смолянска общественост изказвам огромната си благодарност и признателност пред вас, защото това, което правите, без сърце и без дух няма как да бъде предадено на децата. Вашата апостолска работа е в основата на нашата нация и бъдеще, защото децата са най- големия капитал на нацията ни. Затова ви пожелавам сили, воля, здраве и подкрепата на цялата общественост, за да продължите благородното си дело. На учениците пожелавам да са весели, щастливи и да помнят род и Родина.Честит празник, скъпи съграждани!”, посочи в празничното си слово Мелемов.
Секретарят на община Смолян Момчил Николов обяви Годишните награди на община Смолян за 2019 г. , които градоначалникът връчи на 30 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката. Мария Семерджиева връчи наградата на РУО-Смолян, почетен знак „Стою Шишков” на отличени учители и директори.
За втора година община Смолян връчи награди на ученици по случай 24 май . За принос в съхраняването на българското слово с участието си в конкурса „Родна реч, омайна, сладка…”
Програмата продължи с тържествен концерт с участието на DUO CANZONE.

Пресцентър на община Смолян