> Начало > Новини > Ревматологът проф. д-р Анастас Баталов: „ Целта ни е ранното откриване на артритите, за да се започне аде

Ревматологът проф. д-р Анастас Баталов: „ Целта ни е ранното откриване на артритите, за да се започне адекватно лечение”

13.05.2019

Община Смолян беше домакин на семинар за ранна диагностика на ревматични заболявания. Събитието е част от Националната кампания „Кажи НЕ на страха, попитай ревматолог”, която се организира от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и с подкрепата на депутата д-р Даниела Дариткова.
Председателят на Асоциацията Роза Чеглайска посочи, че ревматичните заболявания станаха бич за нашето общество. „Мотото ни е „Кажи не на страха“, защото България е една от малкото Балкански страни, в които пациентите имаме възможността да се лекуваме с най-добрите препарати, които са на световно ниво. Те са на пазара повече от 12 години и благодарение на тях аз живея и работя спокойно и съм уверена в себе си“, поясни Чеглайска. Тя призова присъстващите и при най-малките симптоми, които се появят от тези заболявания да потърсят консултация с лекар. Ревматоидният артрит е едно от заболяванията, които много бързо инвалидизират. Чеглайска подчерта, че хората трябва да вярват на лекарите, който ще дадат най-правилната информация и ще ги насочат най-добре за лечение, а не да се търси информация за заболяването в интернет. „Втора година патрон на нашата дейност е и д-р Дариткова. Освен политик, тя е човек с голямо "Ч". Тя не е забравила своите деца-пациенти, тя не е отказала обаждане за някое дете“, подчерта Чеглайска.
„Благодарна съм, че тазгодишната кампания започна от Смолян – моя роден град. В отдалечените места е важно да се чуе цялата информация и да се подчертае, че информираността и грижата е важна за всяко едно заболяване. Работим отдавна съвместно с Асоциацията и сме провели различни срещи, на които обсъдихме бъдещето на ревматологията, достъпа до терапия и възможностите за цялостна грижа за пациентите, социалните придобивки и възможностите за рехабилитация”, посочи д-р Дариткова, която откри семинара. Тя подчерта, че най-важното от срещата, която се провежда в Смолян е да се научим да се борим с фалшивите новини и да се доверяване на източници, които са научно доказани, достоверни и да си създадем ясна представа какво трябва да правим и да търсим помощ като има такива симптоми и страдания. „Семинарът в Смолян даде добър старт , пациентите в България да намерят най-доброто лечение в най-кратки срокове и при най-добрите лекари”, каза още председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.
Лекторът на семинара, ревматологът д-р Анастас Баталов обяви, че Родопите са с една от най-големите честоти на различните автоимунни заболявания като артрит, лупус, Бехтерев и други. Причините за това са комплексни. Първата е условията и средата, в която се живее. Тук е ендемичен район за някои от заболяванията на щитовидната жлеза, а те са абсолютно свързани с артритите. Друга причина са и подземните изкопаеми. Системната склероза на картата на региона на Родопите е с висока честота, а това е свързано с добивите на уран и на перлит, който е свързан с добив на субстанция съдържаща силиций, който лесно се разпрашава от открити рудници, обясни д-р Баталов. Генетичните фактори също оказват влияние. Боровата дървесина, която се ползва за отопление със своята смола е рисков фактор за развитие на автоимунните заболявания, допълни д-р Баталов.
Ревматологът обясни, че артритите най-често засягат ръцете, а най-ранната диагностика се прави чрез ултразвуково изследване. Има случаи при които артритът се диагностицира от 6 до 9 години по-късно, защото страдащите не са потърсили помощ. Д-р Баталов уточни, че целта е ранното откриване на артритите, за да се започне адекватно лечение, което да доведе до клинична ремисия. Понякога тя е дълга и може да продължи десетки години, но все още ревматолозите не могат да се похвалят с напълно излекуване на автоимунните заболявания.
Зам.-кметът Венера Аръчкова поздрави участниците в семинара, чийто домакин беше община Смолян.

Пресцентър на община Смолян