> Начало > Новини > Специалисти разясняваха на ученици какво е трафик на хора и как да се предпазят

Специалисти разясняваха на ученици какво е трафик на хора и как да се предпазят

18.04.2019

През месец април се проведоха редица информационни срещи и разговори на тема:“Трафик на хора и наркотици“. Лектори на това мероприятие бяха представители на Фондация А21 - София. Тя е глобално неправителствена организация , посветена на борбата с трафика на хора по целия свят. Това съобщи Мария Славчева, секретар на Превантивно –информационния център по наркомании към община Смолян. През последните 5 години А21 инвестира усилия да образова по темата за превенция на трафик на хора.Екип от специалисти е поел задачата да посещава училищата из цялата страна и в рамките на един учебен час да споделя синтезирано най-основните неща, които са необходими за един млад човек, за да има знания как да се предпази.
Пред учениците от смолянските училища се разискваха темите: Какво е трафик на хора; Основни видове трафик на хора в България; Най-често срещани сценарии за попадане в ситуация на трафик ; Малките решения – най-добри съвети, идеи и препоръки за това как може един млад човек да се предпази от потенциална измама и в следствие на това трафикиране; Национална телефона линия за борба с трафик на хора -080020100 –за какво служи тя и как се използва; Доброволчество- как един млад човек може да помогне на А21в борбата с трафик на хора.
Децата бяха впечатлени от начина на представяне на темите и с голямо желание се включваха в казусите и игрите подготвени от Фондация А21, посочи Славчева. Те са задавали много въпроси и са изразили желание за нови срещи. Била е осъществена и среща с доброволците на ПИЦ – Смолян, които с още по-голямо желание и опит искат да бъдат полезни на своите съученици.
Досегашният опит на фондацията в провеждането на подобни младежки обучения сочи, че учениците проявяват интерес към темата и се сещат за актуални примери и рискови ситуации на които са били свидетели.
Информационните срещи са залегнали в годишния план за 2019г. на Превантивно-информационния център по наркотични вещества за работа в училище по превенция за предотвратяване на употребата на наркотици, каза в заключение Славчева.

Пресцентър на община Смолян