> Начало > Новини > ОБЩИНА СМОЛЯН КАНИ НА ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ, В КОЙТО ЩЕ УЧАСТВАТ ТАЛАНТИТЕ ОТ НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА”

ОБЩИНА СМОЛЯН КАНИ НА ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ, В КОЙТО ЩЕ УЧАСТВАТ ТАЛАНТИТЕ ОТ НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА”

17.04.2019

 

Община Смолян кани жителите и гостите на града на Великденски концерт, в който ще участват талантите от Националното училище по фолклорни изкуства „Широка Лъка”. Събитието ще се проведе на 24 април /сряда/ от 18.00 часа в зала 1 на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов”.

 

 

Концертът е посветен на най-светлия християнски празник Възкресение Христово
НУФИ “Широка лъка” вече 48 години изпълнява своята мисия – в дебрите на Родопа планина да съхрани самобитното творчество, което блести не само в паметниците на старата родопска архитектура, а звучи в ручилата на гайдите, в поетичните песни, които винаги са били опора и вдъхновение на народа през вековете.

В него се обучават талантливи млади хора от цялата страна в специалностите „Български народни танци”, „Народно пеене” и „Народни фолклорни инструменти” под вещото ръководство на високо квалифицирани преподаватели, завършили Държавната музикална академия - София и Академията за музикално танцово и изобразително изкуство - Пловдив.

Чрез художествените състави, училището популяризира фолклорното богатство на България. Многобройни са концертите в страната и чужбина. Представителни групи на училището са гостували в Либия, Швейцария, Гърция, Белгия, Франция, Молдова, Германия, Ирландия.
Певците и инструменталистите са лауреати на редица конкурси, като: „Атанаска Тодорова”, „С песните на Радка Кушлева”, „Гюрга Пинджурова”, „Калинка Вълчева”, „Янко Петров”, „Йовчо Караиванов”, „Руско Стефанов”, „Стоян Радев” и др.
Входът за концерта е свободен.

Пресцентър на община Смолян

Снимка Асен Великов