> Начало > Новини > В РИМ „СТОЮ ШИШКОВ“ – СМОЛЯН ПРЕДСТАВЯТ ИЗЛОЖБАТА „ПО ШЕВИЦИТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ…“

В РИМ „СТОЮ ШИШКОВ“ – СМОЛЯН ПРЕДСТАВЯТ ИЗЛОЖБАТА „ПО ШЕВИЦИТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ…“

08.01.2019

На 10 януари т. г., от 11.30 часа в залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян ще бъде открита изложбата „По шевиците ще ги познаете…“, в рамките на програмата „На 100 км от Европейската столица на културата Пловдив#Заедно“.
Експозицията включва представителна извадка от фондовете на четири музея – Регионалните исторически музеи в Смолян, Шумен, Бургас и Регионален етнографски музей – Пловдив. Тя отразява различните видове везбени украси с техните регионални етнографски характеристики. Експонирани са както единични шевици, така и цели елементи от традиционната народна носия – ризи, престилки, кърпи за глава.
Етнографският фонд на Регионален исторически музей – Шумен притежава богата колекция от шевици не само от Шуменския край, но и от други етнографски райони на страната. Началото на събирателната дейност е поставено още през 30-те г. на ХХ в. Открояват се месалните шевици от Провадийско. Месалите са кърпи, които се поставят на омъжени жени при специален обред, изпълняван в някои от селата.
Регионален етнографски музей – Пловдив показва част от богатата колекция шевици, постъпили като дарение от г-жа Елена Тодорова – известна майсторка-везбарка, преди няколко години.
Характерните везбени мотиви за рупската, загорската и тронкската етнографски групи представя Етнографският музей в Бургас.
Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян също допринася за колоритната експозиция. В Родопите шевиците са неизменен елемент от украсата на някои сватбени обредни кърпи. Квадратни или правоъгълни по форма, те са предназначени за завиване на разменяните между годеници и младоженци дарове, за покриване ръцете на младоженката и като поводник при извеждането ѝ от бащиния дом. Интерес предизвиква и обредната сватбена забрадка, наречена ръченик.
В детския кът към изложбата малките посетители ще имат възможност да оцветят по образец от витрините или да нарисуват свои везбени мотиви.
Изложбата е реализирана по проект към Министерството на културата.
Ще може да бъде посетена до 15 февруари 2019 г.