> Начало > Новини > Седмокласничка пое управлението на община Смолян

Седмокласничка пое управлението на община Смолян

30.10.2018

За седма поредна година община Смолян днес е домакин на инициативата „Мениджър за един ден”. Ученици от ППМГ „Васил Левски”, ОУ „ Стою Шишков”, ПГИ „Карл Маркс” и ПГТТ „Христо Ботев” управляват за един ден общинската администрация. Тийнейджърите заеха ключови постове - на кмет, заместник кмет, секретар, гл.архитект, директори на дирекции и ръководиха община Смолян. Кметът Николай Мелемов посрещна учениците. „Общината е отворена към младите хора и вие сте приоритет в управлението ни. Ще ни бъдете полезни с инициативи в сферата на младежките дейности.Не се притеснявайте да питате. Обществената работа е наистина сложна, но ви пожелавам в бъдеще като се реализирате да работите това, което ви е интересно”, посочи кметът.
След това на горещия кметски стол седна Елена Стоева, която е седмокласничка от ОУ „Стою Шишков” . Тя пое огърлицата на властта от Мелемов. Градоначалникът я въведе в кметските дела – приема на граждани, строителството и разбира се текущите ангажименти.
Ивайла Станчева от ПГИ „Карл Маркс” се зае с ангажиментите на заместник кмета Марин Захариев . Кирил Махалакев от ПГТТ „Христо Ботев” се зае с финансите в община Смолян при зам.-кмета Венера Аръчкова, а Даниела Филчева от ОУ „Стою Шишков” отговаряше за строителството при зам.-кмета инж.Мариана Цекова.
Мариан Семерджиев седна на стола на секретаря Момчил Николов.
Николета Коджабашева беше гл. архитект на община Смолян при арх. Димитър Димов.
Атанас Пашутев пое функциите на дирекцията по административно информационното обслужване от Емил Дурсев , а дирекцията по международните проекти и обществените дейности ръководеше Василена Паричкова. Тя замести шефката на дирекцията Ефтима Петкова.
Александър Петевски от ПГИ „Карл Маркс” и Борислава Сакалиева от СУ „Св.св. Кирил и Методий” бяха на позиции в Областния информационен център-Смолян.
Преди да заемат длъжностите си тийнейджърите споделиха, че са развълнувани от възможността да се потопят в атмосферата на възрастните, преживявайки един реален работен ден и да усетят какво е да си на ръководна длъжност.
След приключване на работния ден те разказаха за преживяванията си на работното място признаха, че никак не е лесно да си на ръководна длъжност и да управляваш община.
Учениците благодариха на община Смолян, че отвори вратите си за тях и са успели дори и за кратко да реализират мечтите си . Управленците получиха сертификати , които им бяха връчени от ръководството на община Смолян, които ги поздравиха.
„За нас беше удоволствие, че работихме с млади, амбициозни и знаещи хора като вас. Бъдете успешни, реализирайте мечтите си и не забравяйте родния си край. Нашето желание е да се върнете тук и да развивате града ни, посочи и зам.-кметът Венера Аръчкова.
Мениджър за един ден” е сред най-популярните инициативи на Джуниър Ачийвмънт България. Тя се провежда ежегодно в над 100 държави по целия свят. В нея винаги се включват както висши държавни управници, така и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот. Целта е да се подготвят младите хора за успешното им реализиране на все по-конкурентния пазар на труда и превръщането им във финансово грамотни и социално отговорни бизнес лидери.

Пресцентър на община Смолян

Участниците в инициативата „Мениджър за един ден”

1. Елена Стоева – 7 клас, ОУ „Стою Шишков” – кмет
2. Ивайла Станчева – 1- клас, ПГИ „Карл Маркс” – зам.-кмет
3. Кирил Махалакев – 12 клас, ПГТТ „Христо Ботев” - зам.–кмет
4. Даниела Филчева – 7 клас, ОУ „Стою Шишков”, зам.-кмет
5. Мариан Семерджиев – 10 клас, ПГИ „Карл Маркс” – секретар
6. Николета Коджабашева – 12 клас, ППМГ „Васил Левски” –гл.архитект
7. Атанас Пашутев – 12 клас, ПГТТ „Христо Ботев” –директор на дирекция „АИО” и „ОМП”
8. Василена Паричкова – 12 клас, ППМГ „Васил Левски” , директор на дирекция „МППОД”