> Начало > Новини > ПОЗДРАВЛЕНИЕ

ПОЗДРАВЛЕНИЕ

05.09.2018

 

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

Поздравявам Ви с Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

 

 

 

На 6 септември преди сто тридесет и три години Отечеството ни изживя един от най-славните и достойни мигове в историята си, защото Съединението определи съдбата на България за години напред.То беше подготвено от редица важни събития преди него – от българското Възраждане, от десетилетната борба за независима българска църква, от вековната борба за съхранение на език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшестваше Руско-Турската освободителна война.

Съединението бе в началото на други последвали исторически събития, като Илинденско-Преображенското въстание, обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г. и Балканската война от 1912-1913 г. Всички тези събития бяха насочени към обединението на българите, към тяхното присъединяване към майка България.

Съединението даде урок на Великите сили, че трябва да се съобразяват с малките народи, които искат своята свобода, независимост и обединение.

Затова в този ден трябва да отдадем почит на българите, които сбъднаха мечтите за териториална и държавна цялост на Отечеството ни, като заявиха правото на България да върви по своя път на независимост и равнопоставеност в тогавашна и днешна Европа.

Нека съхраним спомена за това велико събитие в нашата история.

Да не забравяме идеята, която предците ни защитиха с кръвта си, да бъдем достойни граждани на своето време и на съвременна България!

Честит празник!

НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ
Кмет на Община Смолян