> Начало > Новини > Кметът на Смолян се срещна с митрополит Антоний

Кметът на Смолян се срещна с митрополит Антоний

03.08.2018

„От две години не съм посещавал Смолян, като градът ми изглежда подреден и обновен. Място, където идвам с най-голямо духовно удовлетворение, тъй като от тук започна моят път на епископското ми служение“, отбеляза митрополит Антоний. Според него Смолян може да изглежда и още по-добре, но всичко е свързано със сериозно финансиране.
„А Смолян е град, в който по-голяма част от българите ще искат да остареят, защото цари спокойствие и хората са запазили дълбоко в сърцата си вярата, традициите и човечността“, заяви Негово Високопреосвещенство.
Той каза, че в днешно време стават все повече хората, които се поддават на страстите на ежедневието. По думите му материализмът измества фокуса на насъщната ни потребност - духовната.
„Когато човек изгуби почвата под краката си и изцяло изгражда съществуването на основата на материалното и когато няма дълбока вяра в себе си, той мисли, че с материалните загуби, губи и себе си, но не е така“, сподели митрополитът.
Градоначалникът го информира, че с постановление на Министерския съвет преди дни са одобрени 700 000 лв. за възстановяване на старото училище в Широка лъка, чиято сграда е собственост на Пловдивската митрополия, и ще се превърне в Музей на духовността.
Съобщи му също, че предстои да се дарят средства за ремонт на църквата в Соколовци и джамията в Ряка. Според Мелемов двете религии трябва да се подкрепят равностойно, тъй като човек без вяра е звяр.
Митрополит Антоний отговори, че това са достойни за уважение постъпки и благодари за подкрепата, която оказва правителството и общината за поддържане на духовните храмове в околията. 
Кметът Николай Мелемов подари на Негово Високопреосвещенство плакет с Орфей и Евридика, които да му напомнят за Смолян и Родопите.
По-късно митрополит Антоний посети храма "Свето Възнесение Господне", наричан още "Свети Спас", за да разгледа как протичат довършителните дейности по изграждането му.
Припомняме, през периода 2008-2010 г. Антоний беше Константийски епископ в Родопите. В момента е Западно- и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква.