> Начало > Новини > Вторият национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров” ще се проведе на 30 юни и 1 юли в

Вторият национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров” ще се проведе на 30 юни и 1 юли в Полк.Серафимово

12.06.2018

На 30 юни и 1 юли 2018 г. в с. Полк. Серафимово ще се проведе Втори национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров“. Организатори са Община Смолян, кметството и НЧ „Отец Паисий-1926“ – с. Полковник Серафимово.
Георги Чилингиров е първият родопски народен певец, който започва да пее и популяризира родопските народни песни още от далечната 1948 година. Той е първият, направил записи на родопски песни в БНР. Десетилетия по-късно се появяват и негови следовници като Веселин Джигов, Младен Койнаров, Николай Славеев и др. Георги Чилингиров реализира многобройни турнета в страната и чужбина с над 4 000 концерта, посветени на родопската песен.
Статутът предвижда Националният фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров“ да се провежда ежегодно. Целта е да покаже и популяризира песенното наследство на Георги Чилингиров, възможностите на съвременните изпълнители на български народни песни, развитието на традиционния роден фолклор, да подтиква към издирване, съхраняване, популяризиране и разпространение на фолклора, да подпомага развитието на художествено-творческата дейност, да възпитава любов към националните бит, традиции и култура.
Участието в Националния фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров“ – с. Полковник Серафимово е доброволно. Могат да се изявят певци, певчески състави и инструменталисти, които изпълняват песни на Георги Чилингиров и български автентичен фолклор. Могат да участват и чуждестранни певци и състави, изпълняващи песни на Георги Чилингиров и български фолклор.
Регламентът е да се изпълни една песен от репертоара на Георги Чилингиров и български фолклорни песни по избор, с общо времетраене на програмата – до 8 минути.
Изпълненията на участниците в Националния фолклорен конкурс се наблюдават от жури, включващо специалисти в областта на фолклорното изкуство. Журито присъжда отличия от името на Организационния комитет. Всички участници в Конкурса получават грамота за участие.
Кметът Николай Мелемов м.г. постави началото на Първия национален фолклорен фестивал „С песните на Георги Чилингиров”. Във фестивала участваха 25 индивидуални изпълнители и 26 състава от цялата страна. 655 участника огласиха Родопа планина и за пореден път доказаха, че родният фолклор е жив.

Телефон за справки: 0878648125

Пресцентър на община Смолян