> Начало > Новини > Мичуринск и Смолян обсъдиха възможностите за междурегионално сътрудничество

Мичуринск и Смолян обсъдиха възможностите за междурегионално сътрудничество

08.05.2018

Днес в Община Смолян се проведе среща с представители на местното самоуправление на град Мичуринск – Наукоград на Руската Федерация, водена от първия заместник на кмета Сергей Родюков и представители на Мичуринския държавен аграрен университет, водени от ректора проф. Вадим Бабушкин. На срещата присъстваха представители на Община Смолян, Областната земеделска служба, КОС, Държавен фонд „Земеделие“, Индустриалната камара, агрономи и местни селскостопански производители и предприемачи.
Целта на срещата бе да бъдат представени възможностите за партньорство и взаимодействие с местната администрация на града и с Мичуринския аграрен университет в помощ на развитието на земеделието в района и отглеждането на алтернативни култури. Срещата беше открита от зам-кмета Венера Аръчкова, която поздрави гостите и посочи, че контактите между двете общини трябва да се развиват , което ще бъде в помощ на бизнеса, икономиката, културата и образованието.
Мичуринск е вторият по големина град в Тамбовска област. През 2003 г. с постановление на Президента на Руската федерация град Мичуринск получи статут на научен град . Днес това е единственият научен град (наукоград) в Русия, който има аграрна насоченост. Основната му задача е да провежда комплексни, фундаментални и приложни изследвания в областта на генетиката, селекцията, биотехнологиите, физиологията, биохимията, екологията, плодовите и зеленчуковите култури, разработването на ефективни екологично безопасни производствени технологии, дългосрочно съхранение, транспорт и създаване на нови видове храна за здравето, терапевтични и профилактични, функционални и други цели, развитие на новаторска инфраструктура и подготовка на високо-квалифицирани кадри.
На 9 май делегацията ще участва в церемонията по повод 9-ти май и ще поднесе цветя на Паметника на загиналите във Втората световна война в кв.Райково.
За нас това е едно ценно партньорство и това са първите ни стъпки за едно бъдещо успешно сътрудничество в различни сфери от взаимен интерес, каза кметът Николай Мелемов, който прие делегацията.
Това е второто посещение на делегация от Мичуринск в града ни.

 Пресцентър на община Смолян