> Начало > Новини > Кметът Мелемов присъства на откриването на ремонтираната църква „Свети Стефан” в Истанбул

Кметът Мелемов присъства на откриването на ремонтираната църква „Свети Стефан” в Истанбул

08.01.2018

За мен беше чест да присъствам на откриването на ремонтираната българска православна църква „Свети Стефан" в Истанбул, коментира кметът Николай Мелемов. Градоначалникът беше на събитието по покана на г-н Васил Лязе-председател на Фондацията на Българската православна църква в Турция и Нейно Превъзходителство г-жа Надежда Нейнски- посланик на България в Турция. На официалната церемония в Истанбул присъстваха министър-председателят на България - Бойко Борисов, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, премиерът на турската страна Бинали Йълдъръм, заедно с кмета на Истанбул Мевлют Уйсал, Вселенският патриарх Вартоломей Първи, българският патриарх Неофит и главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.
„Възстановяването на храма „Св. Стефан“ в Истанбул е прекрасно доказателство за добросъседските отношения между България и Турция. Знак на взаимно уважение и желание за мир и разбирателство на различните религии. Християни и мюсюлмани заедно откриваха единствената по рода си православна желязна църква, която е символ на добросъседство и толерантност”, посочи Мелемов.
В двора на „Свети Стефан“ са погребани българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.

Пресцентър на община Смолян