> Начало > Новини > Батальонът в Смолян е вече полк

Батальонът в Смолян е вече полк

01.12.2017

Тържествен ритуал по формирането на 101 –ви алпийски полк се проведе във военното формирование в Смолян. Бяха прочетени заповедите на Министъра на отбраната за реорганизирането на батальона в полк. Негов командир е Димитър Кацаров, който е повишен в звание от подполковник в полковник.
„Много се радвам, че имам възможността да ви поздравя с преструктурирането на 101 –ви алпийски батальон в полк. Това е радостно събитие не само за Българската армия, за военнослужещите и цивилните служители от батальона, но също така за община Смолян и цялата общественост, още повече че през 2009 г. имаше опасност изцяло да бъде закрито военното формирование. Затова приемаме решението за преструктурирането в полк за правилно, навременно и полезно”, посочи на тържеството кметът Николай Мелемов. Градоначалникът пожела здраве и сили на 101 ви алпийски полк за изпълнение на отговорните им задачи. Благодари им за участието в спасителните операции при бедствия, логистика при международните алпийски състезания от най-висок ранг и при честване на обществено-значими дати и събития. Той каза още, че полкът ще продължава да има подкрепата на местните държавни структури и община Смолян.
На тържеството присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал –майор Михаил Попов, областният управител Недялко Славов, директори на институции и др.
Водосвет за здраве и благоденствие на полка отслужи свещеник Запрян Шиков.
 

Пресцентър на община Смолян