> Начало > Новини > Младежи със синдром на Даун ще участват в спектакъл „Звездна сцена”

Младежи със синдром на Даун ще участват в спектакъл „Звездна сцена”

14.11.2017

На 14 ноември / вторниик/ от 18.00 часа в Родопски драматичен театър
„ Николай Хайтов“ ще се проведе за първи път спектакъл „ Звездна сцена“ с прякото участие на младежи със синдром на Даун . Младежите са доброволци от Македония, Турция и Гърция и заедно с български участници работят по проект „Звездна сцена" по програма Еразъм +, съобщи председателят на неправителствената организация Аделина Фисинска.
Една от целите на спектакъла е да покажем, че хората със синдром на Даун са като всички останали и могат да правят всичко и то добре. За съжаление обществото ни не е информирано достатъчно и се чувства една дискриминация и невъзможност хората със синдром на Даун да проявят талантите си. С тази цел е създадено и сдружението „ Криле от светлина“, защитило проекта и организатор на Спектакъла . Благодарим за съдействието на Община Смолян и РДТ „ Николай Хайтов“, които безвъзмездно осигуряват възможността участниците да изиграят постановките, посочи Фисинска.
За Спектакъла младежите се готвят почти две седмици, репетират под наставленията на Фотис Кариотис - режисьор от Гърция, специално пристигнал, за да ги научи на актьорско майсторство .
Доброволците заедно с техните родители правят дискусии, лекции, срещи и презентации на теми свързани с интеграция на младежите с увреждания в обществения живот и борба с негативните предразсъдъци и дискриминация към тях. В творческите ателиета пък са изработени сувенири заедно с родителите им. Те също ще бъдат изложени по време на Спектакъла .
 

Пресцентър на община Смолян