> Начало > Новини > Три милиона лева са предвидени в бюджета за професионални гимназии, обяви в Пампорово министър Красимир В

Три милиона лева са предвидени в бюджета за професионални гимназии, обяви в Пампорово министър Красимир Вълчев

11.11.2017

Три милиона лева са предвидени в бюджета за финансиране на обучението в професионални гимназии. Това съобщи днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Пампорово след среща с директори на училища от региона. Средствата са за обучение по специалности, които са важни за пазара на труда, главно технически професии, както и за професии, необходими за конкретния регион.
“Идеята е да насърчим професионалните гимназии да ориентират профилите си според необходимостите на пазара на труда, а също и да ориентираме учениците. Целта ни е да насочим повече ученици към професионалното образование, защото занапред там ще могат да получават по-високи доходи. Ще ги насърчим със стипендии, ще преструктурираме профилите на професионалните гимназии, затова очакваме да ни подпомогнат и обществените съвети, в които има работодатели”, каза министър Вълчев.
Той добави, че ще има увеличаване на средствата за училищата в малките и отдалечените общини, каквито са и Родопите.
В срещата участваха областният управител на Смолян Недялко Славов , кметът Николай Мелемов, Мария Семерджиева –съветник на министъра и др.