> Начало > Новини > Паметна вечер, посветена на доц.Димитър Главчев се проведе в читалище „Балкански просветител”

Паметна вечер, посветена на доц.Димитър Главчев се проведе в читалище „Балкански просветител”

02.11.2017

Паметна вечер, посветена на доц.Димитър Главчев се проведе в читалище „Балкански просветител” - кв. Райково в Деня на народните будители.
Самодейки от читалището представиха програма с която дадоха начало на срещата, а залата беше пълна с приятели, почитатели и общественици на райковския творец. За съвременния будител, какъвто несъмнено е доц.Главчев говори дъщеря му –Соня Главчева. Тя посочи, че той е бил родолюбец, с изявена гражданска позиция и твърде чувствителен към справедливостта, а неговото творчество е синтез от слово и творби. Ученикът на Илия Бешков е създавал творбите си за половин години, а понякога и цяла, като основно място в тях заемат исторически значимите теми. Сред тях се открояват „Време разделно”, „Невястата”, Руско е Рожен заптисал” и др. Доц.Главчев е сред основателите на Учителския институт в Смолян и учредител на Гражданско общество „Райково”.
Главният експерт от Държавен архив -Смолян Елена Стоянова представи документалната изложба с материали от личния фонд на твореца, съхраняван архива. Изложбата е експонирана в 7 табла и включва обществената, преподавателската и творческата дейност на доц.Главчев.
Книгата на художника - „Лято 1720” представи директорът на РИМ-Смолян Таня Марева. Тя сподели, че изданието трябва да присъства във библиотеката на всеки райковец и родолюбец, а тази книга е изстрадана повече от 20 години.
Бяха поднесени цветя и поздравителен адрес от името на зам.-кмета Венера Аръчкова по повод 1 ноември и за значимото дело на художника, педагога и общественика доц. Главчев.
Приятели и съграждани на твореца споделиха спомени от житейския и творчески му път.
Срещата завърши с любимата родопска песен на художника „Коньо, коньо” в изпълнение на Мария Василева.
Организатори на Паметната вечер бяха читалище „Балкански просветител” и Държавен архив – Смолян.
Събитието е в програмата на община Смолян за отбелязване на 1 ноември –Ден на народните будители.

Пресцентър на община Смолян