> Начало > Новини > В КДК представиха новата книга на Светозар Казанджиев, „Милост”

В КДК представиха новата книга на Светозар Казанджиев, „Милост”

18.10.2017

Почитателите на творчеството на Светозар Казанджиев препълниха залата на КДК в Смолян, а поводът бе новата му книга „Милост”, която е вече в ръцете на читателите. Творбата, издадена от „Български писател”, съдържа 43 кратки разказа с подзаглавие „Истории за разказване”.
И тази книга на писателя е свързана с Родопите. Писана е с пълна отдаденост, искреност и любов. Той тръгва от личния спомен, минава през фантазиите на живота, смесва се с таборите, слизащи от небето, надниква в света на Италия, Англия, Америка, за да ни покаже чрез своите герои величието на човешкия дух. Казанджиев не е спестил нищо от себе си, напротив, в историите е вложил най-доброто от своя талант, защото знае, че всичко написано със задъхване, се чете на един дъх.
Редактор на книгата е Здравка Евтимова, писател от Перник. В предговора на сборника тя пише: „Четейки някои разкази, имам чувството, че Светозар Казанджиев пише със собствената си кръв. Това не са измислици, които ще прехвърлиш, ще си вземеш още салата и ще забиеш поглед в поредното реалити шоу по телевизията. Това е светът на България - на онзи прекрасен клоун в цирка, който е способен да накара цял един град да се почувства голям, красив и уникален (Белият лебед), това са истории, в които малките, стъпканите несретници носят светлина и красота.”
Зам.-кметът Венера Аръчкова поздрави Казанджиев и му пожела огънят на неговото творчество никога да не изгасва, перефразирайки известният турски писател и поет Назъм Хикмет: „ Ако аз не горя, ако ти не гориш, ако ние не горим, кой ще разсее мрака”. Тя му връчи и поздравителен адрес от кмета Николай Мелемов. В него се казва: „За мен е голямо удоволствие да Ви поздравя с новата Ви книга, г-н Казанджиев. Вие сте един от най-значимите дейци на изкуството и културата в Смолян, дългогодишен председател на Дружеството на писателите и КДК-Смолян. С талантливото си творчество, Вие препредавате гласа на човешката душа, на съкровено българското и затрогващото в нея. Пожелавам Ви да се множат хората, които обичат творчеството Ви”.
Авторът бе поздравен от приятели и колеги.
Проявата е част от тържествата, посветени на Празника на Смолян и 105 годишнината от Освобождението на Родопите от турско робство.


Пресцентър на община Смолян