> Начало > Новини > Мелемов: „Благодарение на вашата всеотдайна служба, батальонът заслужено ще прерасне в полк”

Мелемов: „Благодарение на вашата всеотдайна служба, батальонът заслужено ще прерасне в полк”

19.10.2017

В трудни моменти винаги разчитаме на 101 Алпийски батальон. Благодарение на вашата всеотдайна служба, заслужено батальонът ще прерасне в полк. Това каза кметът Николай Мелемов на тържественото събрание на военнослужещите по повод професионалния им празник. Градоначалникът заяви, че за него е привилегия да честити празника на батальона не само от негово име, но и от името на цялата смолянска общественост. „Искам да изкажа и нашата благодарност, защото ние сме заедно не само на празниците, а и в делниците”, каза кметът и пожела на военнослужещите лично щастие и с гордост и достойнство да служат на Република България. Областният управител Недялко Славов също поздрави с празника батальона.
„19 октомври е професионалният празник на военното формирование. Датата не е избрана случайно. Ние сме наследници на славния 21 Средногорски пехотен полк, извоювал с ожесточени и драматични битки в дните 19, 20 и 21 октомври на свободата на Родопския край”, посочи в словото си командирът на батальона подп. Димитър Кацаров. В района на военното формирование 28330 днес се откри паметна плоча на алпиниста Христо Проданов. „Успяхме да съберем архивни документи и достатъчно снимков материал и биографични негови данни, които категорично потвърждават, че за времето от 22 октомври 1962 г. до 1 октомври 1964 г. същият е бил военнослужещ тук, като тогава е била само по-различна номерацията на поделението 60020 – гр. Смолян. Служил е в планинската рота на 101 Алпийски полк”, обясни подп. Кацаров. Паметната плоча е от черен мрамор и е монтирана на външната фасада на музея в поделението.
Командирът на батальона посочи, че нашето формирование е елитно и единствено в Сухопътни войски. Нашият батальон продължава да участва в мироопазващи мисии. Печели спортни отличия и е в първите места от международни състезания. За добра служба и постигнати високи професионални успехи бяха наградени служители от батальона.
Преди тържественото събрание молебен за здраве и водосвет на знамената отслужи свещеник Димитър Михайлов. На събитието присъстваха директори на държавни и общински институции и граждани.
 

Пресцентър на община Смолян