> Начало > Новини > 500 деца участваха в традиционната лекоатлетическа щафета, посветена на Освобождението на Родопите

500 деца участваха в традиционната лекоатлетическа щафета, посветена на Освобождението на Родопите

18.10.2017

500 деца от всички смолянски училища участваха в лекоатлетическата щафета, която традиционно организира Община Смолян, по случай 105 години от Балканската война и Освобождението на Родопите. Стартът бе даден на площад „България”, а финалът бе на площад „Свобода”.
Преди началото на щафетата учениците почетоха легендарният пълководец полк.Владимир Серафимов с поднасяне на венец пред паметника му на новия център в Смолян.
От площад „България” до площад „Свобода” учениците пробягаха разстоянието и символично сляха тези две съкровени думи – България и Свобода . Участие взеха и децата от предучилищна възраст от детските градини с техния традиционен крос по пешеходната зона.
Със спортната проява засвидетелстваме уважението си към загиналите за нашата свобода и ще посрещнем и Празника на Смолян, която кулминация е на 21 октомври.
След края на състезанието най-добрите бяха наградени от зам.-кмета Марин Захариев. Първенците получиха медали, плакети и грамоти. Всички участници в щафетата получиха и лакомства. Наградите осигури община Смолян.
Основен организатор на спортното събитие е Община Смолян със съдействието на ОД на МВР, РУ – Смолян.
Бяха наградени и победителите от математическото състезание „Стоян Попратилов”, което се проведе на 14 октомври т.г. То също е част от инициативите, посветени на празника на град Смолян и дава възможност за изява на деца с талант в математиката като се популяризират постиженията им пред обществеността.
Организатор на състезанието е СМБ-секция Смолян с подкрепата на Факултета по математика и информатика (ФМИ) към ПУ „Паисий Хилендарски“, Научно-технически съюзи -Смолян, Община Смолян и РУО-Смолян.


Пресцентър на община Смолян