> Начало > Новини > 600 деца и младежи от Смолян се включват в Европейския ден на спорта в училище

600 деца и младежи от Смолян се включват в Европейския ден на спорта в училище

06.10.2017

Община Смолян подкрепя Европейския ден на спорта в училище, който трябваше да се проведе на 29 септември т.г., но заради лошото време се отложи за 6 октомври.
Общината подкрепя за поредна година инициативата,  като осигури финансови награди за най-активните учебни заведения, като средствата са предвидени единствено за закупуване на спортни стоки за часовете по физическо възпитание и спорт. В деня на спорта се включват 600 деца и младежи от учебните заведения и детските градини в Смолян. Провеждат се състезания по футбол, народна топка, тенис на маса, подвижни игри, походи и др.
Европейският ден на спорта в училище (European Schools Sport Day ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник. Основната цел на събитието да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации. Европейският ден на спорта в училище (ЕДСУ) дава възможност на училищата да се свържат с други европейски страни, популяризират физическото възпитание и спорта в училище, да създадат условие за забавление чрез физическа активност за младите хора, да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учение през целия живот.
В България инициативата се координира от сдружение BG Бъди активен, а на национално ниво кампанията NowWeMOVE има подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката и общините.

Пресцентър на община Смолян