> Начало > Новини > Кметът Николай Мелемов обявява 16 септември, събота, за Ден на траур в община Смолян в памет на доц. д-р

Кметът Николай Мелемов обявява 16 септември, събота, за Ден на траур в община Смолян в памет на доц. д-р Христо Гиневски

14.09.2017

Кметът Николай Мелемов обявява 16 септември, събота, за Ден на траур в община Смолян в памет на доц. д-р Христо Гиневски. Националните и общинските знамена ще бъде спуснати наполовина.
Градоначалникът одобри предложението на Инициативния комитет за защита интересите на квартал Устово и читалище „Кирил Маджаров”, подкрепени от Държавен архив – Смолян, Исторически музей „Стою Шишков“ , Регионална библиотека „Николай Вранчев“ и Дружествата на Съюза на българските журналисти – Смолян, които в писмо до него предложиха 16 септември, денят на последна почит към доц. Гиневски да бъде обявен за Ден на траур на основание чл. 44 от Закона за местно самоуправление и местната администрация (ЗМАСА).
Доц. Гиневски отдаде целия си живот за развитие на образованието и културата в община Смолян и за съхранение на българския дух в Средните Родопи. През целия си живот той е заемал важни и отговорни длъжности и беше движеща сила на редица важни за обществото инициативи, като: председател на читалищното настоятелство на НЧ „Кирил Маджаров 1866“, председател на Областния читалищен съвет; член на УС на Съюза на българските читалища в България; председател е на Дружеството на историците в Смолян; гл. редактор на списание „Родопи“; откриването на Филиала на ВСУ „Черноризец Храбър“, възстановяването на списание „Родопи“. Доц.Гиневски беше председател на Инициативния комитет за построяване на паметник на ген. Черевин в Смолян и създаването на Алеята на възрожденците. Изследовател на миналото на Смолян и автор на книгите: „Родопското Възраждане“ (1994), „Хаджи Христо Попгеоргиев“ (1996), „Родопската интелигенция през Възраждането“ (2001), „Българското Възраждане в Средните Родопи“ (2006), „Миналото на Средните Родопи“ (2008), „Миналото на Устово“, том 1 и 2 (2012), „Читалището в Устово: 150 години история“ (2016). Организираше чествания на десетки годишнини на образователни и културни институции в община Смолян. Научни конференции в Смолян на историческа и съвременна тематика като „Териториално–административно устройство и развитие на Среднородопието“, „Илинденско-преображенското въстание в Средните Родопи“, „Читалищата в Родопите – минало и предизвикателства“, „100-годишнината от освобождението на Родопите“ и много други.
С обявяването на 16-ти септември за Ден на траур в Община Смолян, ще отдадем заслужена почит на един от най-изтъкнатите наши съграждани, пишат в мотивите си от Инициативния комитет и институциите подкрепящи предложението.
Ще се простим с доц. Христо Гиневски на 16 септември /събота/. Поклонението е от 11.00 часа във фоайето на читалище „Кирил Маджаров” в кв.Устово, а погребението е от 15.00 часа в Гробищния парк в квартала.

Пресцентър на община Смолян