> Начало > Новини > Почина именитият родопчанин доц. Христо Гиневски

Почина именитият родопчанин доц. Христо Гиневски

12.09.2017

Ръководството на община Смолян и кметът Николай Мелемов поднасят най-искрени съболезнования и изразяват дълбоката си съпричастност към семейството, близките и родствениците на доц. Христо Гиневски по повод неговата внезапна смърт. В съболезнователния адрес се казва:
„ С голяма болка посрещнахме вестта, че при нелеп пътен инцидент почина на 11 септември т.г. именитият родопчанин доц.Христо Гиневски. Известен учен, изследовател, историк, патриот, родолюбец и общественик. За него Родопите бяха кауза. Той беше знакова фигура, която ни обединяваше. Загубихме един почтен човек и радетел на българщината. Човек не умира, докато има хора, които да продължат благородното му дело. Доц. Гиневски ще остане завинаги в сърцето на хората от Родопите”.
Ще се простим с него на 16 септември /събота/. Поклонението е от 11.00 часа във фоайето на читалище „Кирил Маджаров” в кв.Устово, а погребението е от 15.00 часа в Гробищния парк в квартала.
Поклон пред светлата му памет!

Доцент д-р Христо Гиневски е роден на 10.03.1943 г. в Устово, Смолянско. Завършва специалността „История” в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Работи като журналист във вестник „Родопски устрем”, а по-късно и в „Родопски вести”, в обществени и държавни институции. Защитава докторска дисертация на тема „Българското възраждане в Средните Родопи”. Избран е за доцент на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и е преподавател във филиала в Смолян по стопанска история, езикова култура, краезнание. От възстановяването на списание „Родопи” до сега е негов заместник-главен редактор. Научните му интереси са насочени към Българското възраждане, както и към новата история на България и Родопите. Автор е на редица монографии - „Хаджи Христо Попгеоргиев” (1996), „Родопско възраждане” (2001), „Родопска възрожденска интелигенция” (2004), „Миналото на Средните Родопи - ХІХ и началото на ХХ век. Възраждане” (2008). „Миналото на Устово” в 2 тома (2013) и др. Председател на Инициативния комитет за защита на интересите на живеещите в квартал Устово. Председател на Българското историческо дружество в Смолян.
Председател на ХХХIV конгрес на Съюза на народните читалища, член на Върховния съвет на СНЧ, председател на Областен читалищен съвет – Смолян и 23 години председател на читалище „Кирил Маджаров“, кв. Устово.

Пресцентър на община Смолян