> Начало > Новини > Спортната зала в Смолян ще носи името на Величко Чолаков

Спортната зала в Смолян ще носи името на Величко Чолаков

31.08.2017

Спортната зала в Смолян ще носи името на Величко Чолаков. Предложението на кмета Николай Мелемов бе единодушно прието по време на днешната сесия на Общинския съвет . Децата на щангиста пък ще получат 1200 лева за първия учебен ден, решиха още съветниците.
„Преди броени дни (20.08.2017) цялата смолянска общественост и спортните среди на страната бяха разтърсени от внезапната преждевременна кончина на най-изтъкнатия и заслужил спортист-тежкоатлет на Смолян и на вдигането на тежести в свръхтежка категория, световният вицешампион, олимпийският медалист, многократният републикански шампион и рекордьор, треньорът с висок собствен принос за развитието на спорта в нашия град. почетният гражданин на Смолян Величко Чолаков”, каза в мотивите си градоначалникът.
Олимпийският ни шампион беше водеща фигура в спортните среди на Смолян. Имаше добра методика за подготовка на състезатели, добри идеи за развитие на спортната база на града. Мястото, където преминаваше неговия живот, беше спортната зала, където е и базата на Клуба по вдигане на тежести. Затова правя предложение в негова памет и за вдъхновение на всички наши съграждани, които в бъдеще ще се посветят на спорта, Спортна зала – Смолян, да носи името на Величко Чолаков“, посочи още Мелемов .
Величко Чолаков, когото всички наричаха Железния, е роден на 12.01.1982 г. в Смолян. Започва да се занимава с щанги на 12-годишна възраст. Връх в спортната му кариера са бронзовият медал от Олимпийските игри в Атина през 2004 г., сребърният медал от Световното първенство по вдигане на тежести във Ванкувър през 2003 г. и европейската титла на първенството в Киев през 2004 г. След края на състезателната кариера той става треньор в клуба по вдигане на тежести в Смолян, където поема щафетата от своя дългогодишен треньор Костадин Грозданов. И не след дълго клубът става един от най-силните в страната сред подрастващите щангисти.

Пресцентър на община Смолян