> Начало > Новини > За поредна година съборът на „Хайдушки поляни” отново ни зареди с родолюбие и красота

За поредна година съборът на „Хайдушки поляни” отново ни зареди с родолюбие и красота

19.08.2017

За поредна година на „Хайдушки поляни”, сърцето на Родопите, се провежда традиционния фолклорен събор. Местността се оглася от изпълненията на самодейците от читалищата на селата , които заедно с община Смолян организираха събора. Зам.-кметът инж.Мариана Цекова поздрави присъстващите от името на кмета Николай Мелемов като пожела на съборяните много настроение през днешния ден и да съхранят добрите традиции. „Добре дошли на тези красиви исторически поляни свързани с миналото ни. Поздравявам кметовете на тези шест села, които възродиха преди години събора, за да запазим традицията и да покажем красотата на Родопите. Освен красота, Родопа планина носи традиции и дух, защото чрез песента родопчанина показва душата си”, посочи в приветствието си инж. Цекова и откри събора. Зам.-областният управител Владимир Гърбелов също поздрави съборяните от името на областния управител Недялко Славов. Събитието уважи и зам.-кметът Венера Аръчкова.
Хайдушки поляни, мястото на родопските комити, зареди съборяните с родолюбие и красота. Селата Кутела, Виево, Петково, Славейно, Момчиловци и Соколовци възкресиха за нов живот старата традиция. Обединените усилия на тези села заслужават уважение, а широтата на българската душевност се проявява в любовта, която е съхранила културните и родовите традиции.
След официалната част на сцената започнаха да се изявяват самодейците от читалищата, организатори на събора, както и клуб „Хоро” с ръководител Русанка Бодурова. След богатата художествена програма дойде ред на кръшните хора, а за настроението на съборяните до късно ще свири оркестър „ Асеница”.
 

Пресцентър на община Смолян