> Начало > Новини > Почина известният художник и Почетен гражданин на Смолян проф. Михаил Карапаунов

Почина известният художник и Почетен гражданин на Смолян проф. Михаил Карапаунов

09.08.2017

На 8 август т.г. си отиде от този свят на 89 годишна възраст известният художник, проф. Михаил Карапаунов. През 2005 г. той бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Смолян”.
Проф. Карапаунов е роден през 1928 г. в село Момчиловци.
Основното си образование завършва в родното селище, а средното в Гимназията – Райково. През 1948 г. е приет в Националната художествена академия – София и е ученик на проф. Илия Петров. Завършва специалността „Живопис” през 1954 г. при проф. Дечко Узунов. Пет години работи в Студиото на военните художници, а от 1961 г. е преподавател в Националната художествена академия. През 1973 г. е хабилитиран доцент, а от 1985 г. е професор по живопис и рисуване. Два мандата е избиран за декан и зам.- декан на Факултета за изящни изкуства.
Художникът – педагог Михаил Карапаунов участва активно в живота на СБХ. Негови картини се съхраняват в много галерии, включително и в Националната художествена галерия – София. Участвал е в колективни изложби в Москва, Букурещ, Будапеща, Прага, Берлин и др.
Той е създател на първата селска художествена галерия в родното му село Момчиловци.
Кметът Николай Мелемов и ръководството на община Смолян изказват съболезнования на семейството и близките на проф.Карапаунов. Човек си отива от този свят, но това което е създал остава завинаги и напомня за него.
Поклон пред светлата му памет!