> Начало > Новини > Музеят в Смолян открива гостуващата изложба „По пътя на българските градинари”

Музеят в Смолян открива гостуващата изложба „По пътя на българските градинари”

10.03.2017

На 14 март (вторник) от 16.00 часа в залите на Регионален исторически музей „Стою Шишков“, със съдействието на Община Смолян се открива гостуващата изложба на Изследователски институт на българите в Унгария и Унгарски културен институт при посолството на Унгария „По пътя на българските градинари”. Изложбата е създадена по повод 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария, с подкрепата на Българското републиканско самоуправление в Унгария през 2014 г. Оттогава досега изложбата е представена на повече от 10 места в България. Гостуването в Смолян е посветено на 15 март - Национален празник на Унгария.
Автор на изложбата е директорът на Изследователския институт на българите в Унгария Моника Тютюнкова, която е и един от инициаторите на проекта за създаването на тематичния културен маршрут „По пътя на българските градинари”, наследница на българска градинарка фамилия.
Изложбата представя традиционното българско градинарство в Унгария. В началото на ХХ век в квартал Зугло на Будапеща българското градинарство процъфтява. Първоначално българските градинари пристигат в Австро-Унгария организирани в т.нар. градинарски тайфи, в края на XIX и началото на XX век. Втората фаза на заселване на градинарите в Унгария е в периода между двете световни войни. Най-много градинари пристигат от региона на Велико Търново, от селата Поликраище и Драганово и от град Горна Оряховица. Важен елемент в българското градинарство е организацията на работата и напояването. Тази т.нар. българска школа в градинарството запазва своето влияние и до днес, особено в област Сентеш и около столицата. Потомците на някогашните градинари държат на своята идентичност, пазят корените си – езика, традициите, танците и обичаите.
Изложбата се осъществява и със съдействието на Регионален музей Сентеш.

 

 Пресцентър на община Смолян