> Начало > Новини > Откриха туристическото изложение „Планините на България –гостоприемство в четири сезона”

Откриха туристическото изложение „Планините на България –гостоприемство в четири сезона”

18.10.2018

Официално беше открито в РДТ ХV-тото Туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона". Зам.-кметът Венера Аръчкова поздрави участниците и гостите на изложението от името на кмета Николай Мелемов. Тя посочи, че туризмът е приоритетен отрасъл, както за региона, така и за страната ни и е важно да има форум на който да се представят нови идеи, продукти и да се обсъди общото развитие на бранша. „Ние като община се стремим да подпомагаме всички подобни инициативи, които правят региона по-привлекателен и подпомагат развитието му”, посочи Аръчкова. Тя благодари на Регионалната туристическа асоциация за съвместните инициативи и организацията на изложението, както и на Министерството на туризма за подкрепата. Аръчкова благодари и на Областната дирекция на ДФ „Земеделие” за организирането на Пазара на земеделските продукти, в рамките на „Деня на отворените врати”, който допълва туристическото изложение. Зам-кметът поздрави и нашите гости от побратимените на Смолян градове за участието им и доброто сътрудничество, както и на всички общини и организации, които уважиха тазгодишното издание на Родопската туристическа борса.
България е вече в Топ 10 на Европейските туристически дестинации, като изпреварваме вече страни като Кипър, Черна гора, а сме на едно ниво с Португалия. Това заяви зам.-министърът по туризма Любен Кънев, който бе на откриването на изложението. Според статистиката, изпреварваме въпросните страни, както като брой туристи, така и по приходи. Според него, ръстът на туристите в страната ни от началото на годината е близо 5%, като все още не са готови резултатите от септември. За изтеклата година близо 59% от родните туристи са предпочитали да почиват във вътрешността на страната, а около 41% в останалата част. Това означава, че се цени по достойнство, това което се предлага от различните туристически райони, а българинът е качествен турист“, добави Кънев.
Изложението за планински туризъм се провежда от 18-20 октомври в сградата на Родопския драматичен театър. Мероприятието се организира от Регионалната туристическа асоциация „Родопи", Организацията за управление на туристически район „Родопи" и под патронажа на кмета на община Смолян Николай Мелемов.
Един от акцентите в него е пазарът на земеделски продукти, произведени от бенефициенти на ДФ „Земеделие“
В изложението традиционно участват представители на местните и държавни власти, туроператори, хотелиери, членове на неправителствени организации в туристическия бранш др. Проявата е привлекателна и за гражданите и гостите на Смолян и региона.
Целта на изложението е да се представи богатата палитра на туристическите продукти от планинския сектор, законодателните промени които се отразяват върху туристическия бизнес и възможността за дискусия на проблемите в сектора и планинските райони.

Пресцентър на община Смолян