> Начало > Новини > Унгарската посланичка Харангозо, кметът Мелемов и зам.-културният министър Гешева откриха обновената ек

Унгарската посланичка Харангозо, кметът Мелемов и зам.-културният министър Гешева откриха обновената експозиция на Къщата музей "Ласло Наги" в Смолян

18.06.2019

Днес в Смолян официално беше открита обновената постоянна експозиция на Къщата музей "Ласло Наги" под надслова "Кой любовта ще пренесе" в памет на Ласло Наги.
Експозицията откриха унгарската посланичка Текла Харангозо, зам.-министърът на културата Амелия Гешева и кметът Николай Мелемов. Изложбата се посвещава на паметта на сина на поета – Андраш Наги (1953-2018). Проявата е включена в програмата по повод честването на Обединения град Смолян.
«Днес е един специален ден в културния календар на Община Смолян, ден в който съчетаваме две събития за града ни от изключително значение – откриването на обновената експозиция на къщата –музей Ласло Наги и денят в който честваме 59 години Обединен град Смолян», посочи в словото си Мелемов. Той отбеляза, че Ласло Наги е една от емблематичните личности за българо-унгарските културни връзки през ХХ век. Ласло «Наги има дом в България. Като Почетен гражданин на Смолян, домът му е тук в Чешитската махала, този тих старинен квартал на Смолян.» Градоначалникът благодари на всички партньори, които направиха възможно домът на унгарския поет, преводач и художник да отвори врати реновиран и с обновена експозиция. Мелемов каза, че успехът на този проект се дължи на добрата работа и международен обмен на културните министерства на България и Унгария и благодарение усилията на интелектуалци и експерти от двете държави.
«Радвам се, че днес откриваме къщата музей «Ласло Наги, с нова експозиция, която представя житейската история и творческите търсения на един унгарец, свързал съдбата си със Смолян. Този музей вече е утвърден център на културното сътрудничество между България и Унгария, а също така това е център на духовните и културни интереси на родопчани», посочи още Мелемов.
На откриването присъстваха и областният управител Недялко Славов, зам.-областният управител Владимир Гърбелов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, директорът на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ Таня Марева, роднини на Ласло Наги и представители на културни институции от Унгария.
Куратор на изложбата е Андреа Бенкьо. Дизайнът е на Ищван Агощон. Визията и графиката са изработени от Вероника Бубик, за подготовката и комуникацията отговаряше Оршоя Радвани. Консултанти бяха Золтан Яноши и Дьорд Арато. Анимацията беше подготвена от Габор Марош и Ерньо Над.
В осъществяването на изложбата от българска страна взеха участие сътрудниците на Регионалния исторически музей – Смолян: Таня Марева (директор, експерт етнолог), Цвета Колева (консултант), Донка Симеонова (оперативен сътрудник)
Изложбата се реализира като проект на Унгарския културен институт в София.
Тя включва най-важните елементи от изобразителното, предметното и поетичното наследство на Ласло Наги. Както в поезията, така и в изобразителното и графичното му творчество изпъква мотивът на коня, като символ на изчезващия свят на селото, на природата, на естествените общности и на свободата. Стихотворението, дало заглавие на изложбата, „Кой любовта ще пренесе” е най-известното стихотворение на поета по цял свят.
В анимацията, подготвена и излъчвана към изложбата, Ласло Наги сам рецитира стихотворението си на унгарски; то прозвучава и на български език, между двете виждаме кадри от един филм, заснет в Исказ. В изложбеното пространство можем да видим издяланите от Ласло Наги кончета и Витлеем, цитирано е интервю с него, в което споделя колко важни са били за него занаятчийството, майсторството. Съпътстващите текстове в голямата си част са от дневника му, от „Фрагментарна хроника”, но посетителят може да се запознае и с по две от стихотворенията на по-малкия му брат, поета Ищван Аг и на съпругата му Маргит Сечи. За изложбата е изготвен триизмерен вариант на най-известната му калиграма „Криле и пирамида”. В родопската стая попадат най-важните, свързани с българите и България стихове и картини на поета, иконите му на Свети Георги, както и откъс от краткото му есе за българската народна поезия. Всички картини и художествени предмети в изложбата са копия на оригиналите.” Тези подробности разкрива Андреа Бенкьо, куратор на изложбата.

Ласло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, поет, преводач, художник, един от първите носители на Международна Ботевска награда и на орден "Кирил и Методий", превел над десет хиляди стиха от българската народна поезия и от български поети. Три пъти получава наградата "Атила Йожеф", отличен и с унгарската държавна награда "Кошут". Обновител на унгарската поезия със сложно метафорична езикова сплав, с т.нар. "дълги песни". Поетът е автор на двайсет и четири книги. На български са издадени четири негови стихосбирки.
Ласло Наги пристига през 1949 г. със стипендия в България. Остава и твори две години, завладян от българската природа и поезия. По-нататък често посещава България със съпругата си, поетесата Маргит Сечи. Ласло Наги е почетен гражданин на град Смолян. В негова чест в началото на 1980-те години в Смолян е открита Къща музей "Ласло Наги", помещаваща се в Гьорджевата къща – сграда от ХIX век, обявена за паметник на родопската архитектура. През 2016 г. с финансовата помощ на Министерството на културата на Република България беше ремонтиран покривът на Къщата музей "Ласло Наги", а през настоящата година с помощта на унгарския Национален фонд "Култура" (http://www.nka.hu/), на Унгарската академия на науките (https://www.mma.hu/), на Програма "Опазване на унгарските паметници в чужбина" на Министерство на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария, на Община Смолян и РИМ-Смолян се осъществиха ремонтът на сградата и проектирането на обновената експозиция, представяща живота и творчеството на добре познатия в България поет и преводач Ласло Наги.

Спомоществователи: Министерство на културата на Република България, Община Смолян, Посолство на Унгария в София, Унгарски културен институт в София, Национален фонд "Култура" на Унгария, Унгарска академия на науката, Литературен музей "Петьофи", Унгарски литературни къщи музеи, Балканкарподем АД, Регионален исторически музей – Смолян, Съюз на унгарските писатели, Съюз на българските писатели, Българско републиканско самоуправление, Българско самоуправление на Кишпещ, Община на XIX район, Кишпещ, Будапеща, Фондация "Духовното наследство на Ласло Наги"

Пресцентър на община Смолян