СМОЛЯНСКИТЕ ЕЗЕРА

 

Смолянските езера са разположени стъпаловидно на левия бряг на река Черна, а в тях се оглеждат срамежливо връх Снежанка, Орфееви скали и Невястата. Езерата са със свлачищен произход. В миналото са били 20, а днес наброяват едва седем. Голяма част от тях са се изгубили с течение на годините, а други просто са се заблатили и вече са трудно откриваеми.
 

Езерата днес представляват приказно кътче край града, където много местни жители и туристи намират спасение и прохлада от летните горещини. Има много добри възможности за къмпингуване и риболов, а трите най-високо разположени езера са свързани с красива екопътека. Тревистото (Тревното), Бистрото и Мътното езеро са емблематични за Смолян. Почти половината от площта на Тревистото езеро е покрита с еднометров торфен пласт, по чиято повърхност растат буйни треви. Във водите на Бистрото езеро пък се оглеждат вековните смърчови гори. Мътното езеро е най-високо разположеното от всички, а пейзажът край него създава усещане за призрачност и мистерия.
Най-близо разположени до града са езерата Киряновия гьол и Милушевия гьол. Киряновия гьол е по-известен като Рибката. През 70-те години е изградена насипна стена с неголяма височина, която е увеличила обема и площта му значително. Езерото днес е сред любимите места на смолянските въдичари. Във водите му плуват шаран, каракуда, кефал, бял амур, червеноперка и мряна.
Милушевия гьол е разположен терасовидно на няколкостотин метра над Рибката. Обемът му е значително по-малък, но природата край него е изключително красива и запазена. Във водите му се оглежда скалата Турлука, а на метри от него са открити останките на средновековен манастирски комплекс и базилика. В тази местност, наречена Могилата, има идея да се създаде уникален по рода си музей на открито „Средновековен Смолян“, разкриващ развитието на християнството по тези земи.
По-високо разположени са езерата Салажа и Османовия вир. В непосредствена близост се намира и най-високо разположения смолянски квартал Езерово, наречен така именно заради тях. Край двете езера живописно се вие пътят Смолян-Стойките. 


 

Как да стигна до там?
Рибката се намира непосредствено до пътя Смолян-Пампорово, в края на квартал Каптажа, отляво. Ако пътувате в посока Пампорово, излизайки от града, вляво ще видите емблематичния хотел-ресторант „Рибката“. Той е разположен на брега на едноименното езеро. Отдясно на пътя, на метри преди паркинга на хотел-ресторант Рибката, тръгва стръмен черен път, неподходящ за автомобили, който след около 10 минути ще ви изведе до Милушевия гьол.
Ако желаете да разгледате Салажа и Османовия вир, трябва да продължите в посока Стойките и Широка лъка. И двете езера ще останат вляво от вас, непосредствено до асфалтовия път, като Османовия вир се пада малко по-ниско от шосето и трябва да се огледате добре.
Към същата посока следва да се придържате ако искате да посетите и трите най-високо разположени езера. Пътувайки в посока Стойките, ще подминете Салажа и Османовия вир. Оглеждайте се за отбивка вдясно, която ще ви изведе до началото на седалковия лифт Смолянски езера – връх Снежанка. Ще познаете отбивката по множеството рекламни табели на места за хранене и настаняване на самия разклон. Карайки по-малко от два километра, вдясно от асфалтовия път ще видите информационна табела и сравнително големия параклис „Св. Дух“. Край него са разположени двете красиви езера – Тревистото и Бистрото, а до Мътното ще ви изведе стръмна, но много приятна и кратка горска пътечка, която се вие между двете езера.
Няколко стотин метра по-нагоре по асфалтовия път ще достигнете до станцията на лифта. Може да съчетаете разходката до езерата с изкачване до връх Снежанка и Орфеевите скали.

Важна информация:
Има възможност да използвате градски транспорт до някои от езерата, в случай, че не разполагате с личен автомобил. В близост до Рибката се намира крайната спирка на една от градските автобусни линии, пътуващи регулярно през целия ден, а до Салажа и Османовия вир пътува градски автобус три пъти през деня. За повече информация за разписанието на автобусните линии, както и за работното време на лифта Смолянски езера – връх Снежанка, може да се обърнете към ТИЦ – Смолян.