ЧЕРВЕНАТА СКАЛА

ЧЕРВЕНАТА СКАЛА представлява огромен риолитен блок с височина над 100 метра. Произходът на името й също е обвързан с множество легенди, но най-логично е да се приеме, че сутрин, при изгрев, слънцето я обагря в червено. До скалата води маркирана туристическа пътека. Често в района на Червената скала се срещат стада диви кози, спокойно пасящи по непристъпните планински склонове. Гледката от върха към Смолян си заслужава.
 

Как да стигна до там?
Има няколко възможности за достигане до скалата. Най-лесната от тях е следната: ако се движите от Смолян към Стойките и Широка лъка през прохода Превала, трябва да подминете отбивката вдясно за Смолянски езера и седалковия лифт, водещ до връх Снежанка в Пампорово. Продължавайки по главния път, на около 350 м след нея, вляво ще видите ясно забележим горски път. Може да оставите автомобила си в началото на пътя и да следвате маркировката. След няколко километра пътят преминава в приятна горска пътека и скоро след това ще се озовете на ръба на скалата.
 

Важна информация:
Желателно е да се придвижвате по маркираната пътека и да не се отклонявате от нея. Не се препоръчва прескачането на огради и парапети поради опасност от падане и нараняване.
В случай, че изберете маршрут, различен от описания, е добре да се информирате своевременно за режима на военните учения и стрелби в района, защото в близост се намира действащ военен полигон. За повече информация може да се обърнете към ТИЦ – Смолян.