> Начало > Туризъм > Природни забележителности > МОМЧИЛ ЮНАК И КАРТОЛА

МОМЧИЛ ЮНАК И КАРТОЛА

От няколко години в местността Картола с успех се развиват зимни спортове – ски и сноуборд. Двете неголеми писти, оборудвани със ски влек, са много спокойно място за начинаещи скиори и сноубордисти, които искат да избягат от суматохата на големите ски курорти. Близостта до Момчиловци пък дава възможност за настаняване в селото. През летните месеци там може да се практикува колоездене, катерене по изкуствена стена, пейнтбол, мотокрос и др. В близост се намират върховете Преспа и Момчил.
 

В местността Момчил юнак се намират няколко красиви естествени езера, в които плуват шаран и пъстърва. Мястото е прекрасно за пикник и почивка сред природата. На разположение на туристите са хижа и няколко малки хотела. В близост се намира и паметникът, построен в памет на загиналите през Илинденско- Преображенското въстание.
 

Как да стигна до там?
Ако се намирате в центъра на Момчиловци, поемете по пътя за Лъки и Пловдив. Излизайки над селото, край вас ще се разкрие красива панорама. Вдясно от вас ще видите отклонение за селата Кутела, Славейно и Петково. Продължете направо и след около 5 км отново ще излезете на разклон. Вляво се намира пътят за Роженската обсерватория и Пампорово, а вдясно е пътят за Лъки. Поемайки по него, след няколкостотин метра завийте отново вдясно по неасфалтиран път. Ще познаете отбивката по множеството информационни и рекламни табели. В самото начало на черния път ще видите ски пистата и стената за изкуствено катерене вляво от вас. Пътят започва стръмно изкачване, което след 3 км ще ви изведе в местността Момчил юнак.