ПЛАНЕТАРИУМЪТ

 

На 6 септември 1975 г. в Смолян отваря врати най-големият Планетариум с народна астрономическа обсерватория в България. Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в планинския град. За изминалите години той е посетен от над 2 700 000 души.
 

 

В звездната зала на Планетариума се представят разнообразни лекции с демонстрации (сеанси) - приказки за най-малките деца, учебни програми, популярни обзорни и тематични сеанси. На чуждестранните гости на Планетариума се предлагат програми на руски, френски, немски, английски, гръцки и турски език. Цикъл от специални програми - музикални и поетични, и публични лекции на актуални теми допълват многообразието от звездни спектакли. В просторното фоайе има постоянни и тематични изложби, организират се концерти и спектакли на живо.
През годините Планетариумът в Смолян се утвърждава със своя специфичен стил на работа и печели признание у нас и в чужбина. Той е член на различни авторитетни международни организации - Планетарната Общност (Planetary Society) със седалище Пасадена, Калифорния, САЩ - най-голямата неправителствена организация в света за космически изследвания, Международната организация на планетариумите по света (IPS), Европейската асоциация за астрономическо обучение (EAAE).
 

Как да стигна до там? Сградата на Планетариума е изключително характерна и разпознаваема. Намира се в Новия център на града, срещу катедралния храм “Св. Висарион Смоленски”.
 

Важна информация: За информация и резервации може да се свържете директно с Планетариума (0301 830 74) или с ТИЦ – Смолян.