> Начало > Туризъм > Културни забележителности > КРЕПОСТ „КАЛЕТО” В МЕСТНОСТТА ТУРЛУКА

КРЕПОСТ „КАЛЕТО” В МЕСТНОСТТА ТУРЛУКА

За да противостои на варварските нашествия от север, византийският император Юстиниан I (527 – 565 г.) предприема грандиозна укрепителна дейност из целия Балкански полуостров. Отбранителната линия е съставена от доста крепости, сред които са Калето край Кошница, Момчилова крепост и Турлата.
Най-значителна обаче е Калето край Смолян. Датировката и е от късната античност, а предназначението и е било охрана на селище и религиозен център в планината. Имала е идеална възможност за контакт с Момчилова крепост и Козник над Рудозем. Площта на крепостта е около 5 дка, като южната и крепостна стена е разкрита изцяло. Дължината и е 38 метра, а височината и е запазена до 2,5 метра.

Как да стигна до там?
Ако пътувате от Смолян към Пампорово, след като подминете изоставения къмпинг на СБА и карате още около 2 км, вдясно от вас ще видите арката на манастир „Св. Пантелеймон“. Има широк паркинг и дървени павилиончета за храна и сувенири. Зад тях е началото на две пътеки – дясната води до Невястата и Турлука, а лявата – до крепостта. Разстоянието е около 700 м, а пътеката е обезопасена с парапети и стъпала за безопасно придвижване.