МОМЧИЛОВА КРЕПОСТ

Момчилова крепост в местността Градище на с. Градът има два периода на обитаване. Първият е през VІ век, когато тя е построена по времето на император Юстиниан І (527-565) като част от веригата родопски крепости против варварските нашествия от север. Крепостта просъществува сравнително кратко време и е опожарена при славянските походи в края на VІ – началото на VІ век. Вторият период на обитаване е средновековният. Крепостта е възстановена през ХІ и функционира до нашествието на османските турци през втората половина на ХІV век. През първата половина на ХІV в. крепостта се свързва с името на Момчил юнак. През пролетта на 1344 г. Момчил активно участва в превземането на Комотини и Грацианопол заедно с войските на император Йоан Какнтакузин. Императорът го дарява с титлата севастократор, която се дава на близки роднини на самия император. По такъв начин започва управлението на Момчил като фактически независим родопски владетел. Крепостта е разположена на висок, скалист връх, на 1215 м надм. височина. Видимостта във всички посоки е отлична, като крепостта е имала комуникация с Козник край Рудозем и Калето край Смолян.
 

Как да стигна до там?
Поемете по главния път от Смолян за Кърджали. Ще преминете през с. Подвис. Следва разклон вляво, водещ до селата Градът, Река и Катраница. Вашата цел е с. Градът. След няколко километра пътят се разклонява отново. Поемете вляво. Ще достигнете до село Градът. В края на селото ще видите отбивка вляво по новоасфалтиран тесен път, водещ до подножието на крепостта. От тук за около 20-25 мин, маркираната пътека ще ви изведе на върха на крепостта.
Има възможност за пешеходно изкачване от с. Подвис до крепостта. Пътеката е маркирана и започва от центъра на селото. В случай, че срещнете затруднения с откриването й, любезните местни хора винаги биха ви упътили. Изкачването от Подвис отнема малко повече от час.

Важна информация:
Крепостта и посетителския център се обслужват от екскурзоводи. Има входна такса. През пролетно-летния сезон на върха на крепостта се прожектира аудио-визуален спектакъл на открито – филм за живота и подвизите на Момчил юнак. Освен спектакъла има и друга интересна атракция – ковашка преса, която дава възможност сами да изковете монета за спомен от вашето посещение тук.
Може да се информирате за часовете и дните на прожекциите на аудио-визуалния спектакъл в ТИЦ – Смолян.
В случай, че посетите спектакъла, носете топли дрехи и не се подвеждайте по топлото лятно време в Смолян, селото или в подножието на крепостта.