ТИКАЛЕ

 

 

Село Тикале е разположено в планински район, с надморска височина 1130 м. Намира се на 8 км от гр. Смолян и на 3 км от Момчилова крепост.

Пролет в Тикале

Предполага се, че Тикале е образувано около 16 – 17 в. Първите заселници са живели на около 2 км от днешното населено място в дивата местност Каралиев дол. Това съвпада с преданието, че заселниците са бегълци от чумата и най-вероятно от с. Влахово. След преминаването на епидемията, хората решили да останат, но се преместили на по-удобно за живеене място и така основали селото.
В миналото името на селото било Три кале поради неговото разположение между три върха „калета”, а именно: на юг – Момчилова крепост, на запад от селото – Поповица, и на север – Черни връх. По-късно селото се преименува на Тикале.


Местността Поповица                                   Поглед към Момчиловата крепост

На 2 км западно от Тикале, се намира местността Черквище, където има останки от разрушена църква. Същата е била разграбена по времето на Османската империя. От тук се разкрива изключителна панорамна гледка.
На 3 км на изток се намират „Малко и Голямо селище”. В тези исторически местности има запазени и до днес римски гробища – пропаднали места и камъни.Местността Голямо Селище                     Местността Малко Селище

На 3,5 км на север се намира местността Гробнята. Това е старо тракийско гробище, чието дълголетие и до днес не може да бъде определено.
В „Летописната книга” на Тикале е отделено специално място Петю Аянски, защитник на сиромасите. За дързостта си, че се опълчил на Салих ага, който карал местното население да му работят безплатно, и заради отказа да бъде негов помощник, Аянски бил заточен. Това обаче не го сломило. След около 6 години се завръща и още по-твърдо застава срещу Салих ага и експлоатацията на труда на хората. В тази си борба той успява.
На река Тикалска, която протича край селото, има 2 красиви водопада.
Селото е приятно място за почивка и отдих. Има богата природа и красива панорамна гледка към околностите на селото.
Празникът на село Тикале е на 24 май.