СТРАЖА

 

Село Стража е разположено високо в планината на 1150м надморска височина.
Намира се на 6 км от общинския център Смолян и на 15 км от курортния комплекс Пампорово.

Сeло Стража отдалеч

Селото е застроено върху пресечен терен, ориентирано на юг. На върха, под който са накацали къщите, се намира скала и това дава основание на местното население да го нарича „Стената”. В далечни времена от римската епоха, исторически факти сочат, че на тази скала е била построена стражева кула (стражарница), от където идва и името на върха и селото. Разположението на стражевата кула е позволявало да се предават сигнали към Момчиловата крепост и смолянската крепост Калето и заедно да охраняват трансродопския път към Бяло море. Издълбаните различни форми в скалите, които най-вероятно са използвани за отливки на съдове, сечива и други предмети, намерените останки от глинени съдове са свидетелство интензивен кипеж и за важността на това стратегическо място.

Панорамен поглед от вр.                       Стената Местността Поповица

Интерес представлява северната страна на върха, която е отвесна с дълбочина около 30 м, където могат да се срещнат редки видове растения.
С богатото историческо минало на този район се свързва и местността Поповица, където е регистрирано светилище. Преданието разказва, че тук е живял поп, който със своята дружина защитавал години наред планинската височина.
А за поминъка на населението в далечните времена говорят запазените кариери в същата местност, където са се добивали покривни каменни плочи (тикли).
Западно от с. Стража се намира възвишението Илиндел, където е построен от мюсюлмани и християни параклиса „Свети Илия”. Преданието за изграждането на този параклис е свързано с възрастна жена от селото, която сънува, че на това място има параклис. След като сънят е разказан и на жителите на тогавашното с. Устово, заедно решават и построяват параклиса. Възвишението Илиндел е известно и с това, че преди атаката на връх Средногорец, тук е лагерувал 21-ви пехотен Средногорски полк под командването на полковник Владимир Серафимов.
Стратегическото разположение на Стража в миналото се доказва от кръстопътят „Друмът”, който се намира северозападно от Илиндел и връх Стената. Старите пътища и днес са проходими, а най-често се използват от Офроуд – любителите.

Друмът                                                        Една от могилитеВ околностите на селото са направени разкопки на част от могилен некропол.
В местността Поточа се намират няколко пещери, по-известна от които е Овча дупка, която в миналото е приютявала и спасявала от природните стихии хората и стадата им.
Все още е запазена воденицата, която надхвърля столетие, и двата й камъка, тежащи общо около 1 тон.


Основите на воденицата и 2-та камъка                        Потокът, идващ от върха

Традиционният празник на с. Стража е през последната събота на май.