> Начало > Населени места > СТОЙКИТЕ

СТОЙКИТЕ

 

 

Живописното село Стойките е разположено в Централните Родопи на надморска височина 1 400 м. Намира се на 15 км северозападно от Смолян и на 7 км от курорта Пампорово.


Поглед към Стойките

Селото е споменато е за пръв път в писмен документ от 1706 г. от френския пътешественик Пол Люкас (пратеник на крал Луи ХІV), който описва красотата и прелестите му в летопис.
Заселено е от бегълци през 17 в. при една от вълните на помохамеданчвания в Родопския край.
След Освобождението (1878 г.) селото е важен център при битките на Капитан Петко Войвода със сенклеристите , които се опитват да върнат турското владичество.
През 2013 година по повод 100 години от Балканската война стойченци изграждат паметник в местността Превала, а 12-метров кръст е монтиран на Черния връх, където от 1878 до 1912 г. е минавала границата на окупираните райони от Османската империя.
В началото на селото, до параклиса „Св. Спас” има паметник, построен в паметна убитите стойченци в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни.
Интерес в селото представлява църквата „Св. Св. Петър и Павел” – една от най-красивите в Родопите. А две години по-рано до нея било построено килийно училище.
В селото е намерен бронзов медал от първите международни Олимпийски игри в Атина (1896г.). Проучванията сочат, че е спечелен от прочутия на времето пехливанин от селото Георги Капушев.
Историята говори и чрез: останки от римска крепост на Св. Врач; старо тракийско светилище на вр. Св. Елена; римски гробища, датиращи от 4-6 в., открити при разкопки в месността Павля.
В района на Стойките се намират 10 параклиса.
През 1936 г. Апостол Кисьов изработва първите ски от бук, с което поставя началото на ски спорта в Стойките.
Село Стойките се утвърди като целогодишен туристически център с многобройни вили и апартаменти за почивка.Зеленина и свежест                С родопски песни и гайди

Заради чистия въздух, тишината и месторазположението на селото, интерес проявяват и закупуват имоти чужденци, които ползват през почивките си.
През 2008 г. бе открит последно поколение 3-километров 6-седалков пътнически лифт, който свързва селото с връх Снежанка, от където тръгват обратно към селото 2 писти по 4 километра. От високите места се разкрива невероятна панорама към рида Чернатица, върховете Мургавец и Перелик и възпетия в народните песни връх Карлък.


Към връх Снежанка с 6-седалковия пътнически лифт