СТИКЪЛ

 

 

 Село Стикъл се намира на около 1300 м надморска височина в подножието на вр. Турлата (1822 м) и северно от вр. Голям Перелик.
Разстояние 35 км до Смолян и 8 км до с. Широка лъка.

 

 

Изглед от Стикъл                         Централната махала на Стикъл

Според преданието Стикъл е старо тракийско име, с което е именувано селото в чест на тракийския бог Стикъла.
На връх Турлата са открити останки от крепост. Крепостта „Турлата” е била една от най-добре защитените крепости за своето време и е била част от Централния трансродопски път с военно-тактическо и стратегическо значение за Византийската империя.
Стоил Седянков в своята книга „Село Стикъл (страници от неговото минало)” споменава за намерените монети под малкия турленски камък с образа на Марк Аврелий, който управлявал Римската империя от 161 до 180 година от н.е. са доказателство за римския период на крепостта.
В близост до връх Турлата е открита скална рисунка, изобразяваща мъж и животни бягащи след него.
В околностите на селото са построени параклисите „Св. Св. Константин и Елена” и „Св. Дух”. Тук от незапомнени времена на петдесет и първия ден след Великден жителите на село Стикъл организират събор на Св. Дух (Духовден).
От селото тръгват екопътеки към връх Перелик и вр. Орфей и други места, от които се разкриват прекрасни гледки. Биоразнообразието е част от очарованието и богатството на района.

Връх Турлата и Перелишкия дял

Тук ще се докоснеш и до житейската философия на стикълци: Храната няма да свърши като нахраниш човек, но той ще помни, че си му направил добро, докато е жив.