СОЛИЩА

Село Солища е една от перлите в Средните Родопи, разположено в подножието на величествения Перелишки дял на надморската височина 1400 метра.
Селото отстои на 4 км от с. Широка лъка, на 15 км от курортния комплекс Пампорово и на 30 км от Смолян.

Поглед към Солища

Къщите са разположени в долината на малката бистра река Солицка, приток на Широколъшка река и Въча.
На изток от селото се стелят тучни ливади и пасища, обградени от вековни масиви, които опират в заоблените била на вр. Карлък и вр. Перелик. Северната му част лежи в скута на ветрилообразния горски резерват „Черночето” - един от масивите в Средните Родопи, обрасъл с вековни дървета от черен бор. Солийски връх, като майка-закрилница пази селото от студения северен вятър и силно влияе за умерения и топъл климат.
На юг селцето опира в красивия Карленски масив с Турлата и Шилестата чука – най-живописната част на Перелишкия дял на Средните Родопи, отново обградено от горски ливади и пасища.

Поглед към Турлата                            Кръстът над Солища - висок 10,55 м


Красиви и пълни с благодат са местата около Солища. Чисти и свещени места за поселища и скотовъдство. Малки планински пътеки стигат до овчарските колиби, мандри, до високопланинските пасища на Карлък, до извори и деренца, пълни със здравец и магарешки бодил, с вечно студена и бистра вода.
Всичко това се съчетава с умерен климат – прохладно лято и мека зима, с много сняг и слънце, с чудни условия за ски-спортове и планински туризъм.
Растителността е изключително богата на иглолистни гори, билки, гъби, малини, черни и червени боровинки и цветя.
Климатът на селото е много здравословен. Районът е чист в екологично отношение. Има условия за селски туризъм и ски-спортове.
Общата леглова база за приемане на туристи е около 100 легла.
Тук се намира вилата на Мария Атанасова - първата жена летец в България, командир на транспортен самолет.
Обичаите и празниците в Солища са резултат на чисто родопски традиции. Основният празник е свързан с храмовия празник на селото „Св. Неделя”, който се празнува в началото на м. юли.
Почитат се и светиите, на чиито имена са построени параклиси в това землище: „Възнесение Господно” (Спасов ден), „Св. Дух”, „Св. Св. Костадин и Елена”, „Осиката”, „Св. Прокопий”, „Чурика” и „Св. Кирик и Юлита” (2000 м).

Църквата „Св. Неделя”                  Параклис „Възнесение Господно”


През последната неделя на м. август на параклиса „Св. Кирик и Юлита” в местността „Чурика” се провежда местен събор, на който си дават среща родовете.
На празниците винаги има курбани за здраве и веселието е съпроводено с гайди и хорá. Всички са добре дошли.
В периода 1896-1900 година като учител в село Солища работи ЕКЗАРХ СТЕФАН I (със светско име Стоян Попгеоргиев Шоков).